SPORNA IZLOŽBA

USKOK TRAŽI ISTRAGU ZBOG KRŠENJA UVJETA Hoće li se Miro Laco zbog ove slike morati vratiti u pritvor?

Osumnjičenik u aferi Agram bio je na izložbi u Gradskom poglavarstvu. Sad se istražuje je li time prekršio uvjete puštanja iz zatvora

USKOK provjerava je li pročelnik ureda zagrebačkoga gradonačelnika Miro Laco posjetom Gradskom poglavarstvu prošloga tjedna ponovno prekršio uvjete uz koje je pušten iz istražnog zatvora, gdje se našao kao jedan od osumnjičenika u aferi Agram. Laco je, prvom odlukom suca Zdenka Posavca, pušten uz jamčevinu od 100.000 kuna, a prilikom puštanja na slobodu obvezao se da neće pokušati ometati istragu niti ponoviti kazneno djelo.

Sporni intervju

Međutim, ubrzo je dao intervju u kojemu je rekao da bi u slučaju davanja službenog automobila TV voditeljici Mili Horvat ponovno učinio isto, što je USKOK ocijenio kao njegovu namjeru da ponovi kazneno djelo, te su u USKOK-u ponovno zatražili od suca da Lacu pospremi u Remetinec. Sudac je pak zaključio kako nema osnova za novo pritvaranje, no Laci je izdao dvije strože mjere - zabranio mu je uspostavljanje kontakta s određenim svjedocima, te mu je izrekao zabranu obavljanja poslova pročelnika gradonačelnikova ureda. No ta odluka suca istrage još uvijek nije pravomoćna budući da se USKOK na nju žalio tražeći za Lacu pritvor. No ni najnoviji dolazak Lace u prostorije Gradskog ureda USKOK-u nije promaknuo, te su zatražili službeno očitivanje od Grada o prirodi Lacina posjeta, a nema sumnje da će, ako ih odgovor ne bude zadovoljio, svoja saznanja o Lacinu posjetu pretočiti i u novi zahtjev sucu istrage da Laci odredi istražni zatvor.

Nepoznata praksa

Međutim, je li zaista riječ o povredi uvjetne slobode, zapravo nitko ne zna jer do sada takvih slučajeva u hrvatskoj sudskoj praksi uopće nije bilo. Prije uvođenja novog ZKP-a 2009. godine jamstvo je moglo biti samo zamjena za opasnost od bijega, a takve uvjete bilo je relativno lako kontrolirati. Osobi bi uz jamstvo bila izrečena mjera zabrane napuštanja zemlje, a ako bi ta osoba ipak napustila zemlju, sud bi konfiscirao jamčevinu. Međutim, novi ZKP je jamstvo predvidio i kao zamjenu za opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja djela, što je otvorilo čitav dijapazon problema koji zapravo u svojoj praktičnoj izvedbi nisu riješeni. Naime, kako točno kontrolirati da li netko pokušava kontaktirati svjedoka, ili pak planira li ponoviti djelo. Da bi se takvo nešto otkrilo, potrebno je osobu staviti pod 24-satni nadzor policije, prisluškivati joj telefon, pratiti je... Što je u praksi za velik broj ljudi i neisplativo i neizvedivo. Novosti poput mjere zabrane obavljanja poslova na nekoj funkciji, ali bez podnošenja ostavke još više nas uvlače u sivu zonu. Laci, na primjer, nije izrečena zabrana prilaska radnom mjestu, dakle on smije ući u ured, no ne smije primjerice potpisati poslovnu odluku.

Dozvoljeni kontakti

Još je “shizofrenija” situacija po kojoj odluka suda o zabrani kontaktiranja svjedoka još uvijek nije pravomoćna niti izvršna. Dakle, dok izvanraspravno vijeće ne potvrdi odluku suca o zabrani kontaktiranja sa svjedocima, Laco s njima može konktaktirati. Ne smije na njih pokušati utjecati, međutim, može konktaktirati.

Danas pada odluka o Bandićevoj jamčevini

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda danas bi treći put trebalo odlučivati o pritvoru ili puštanju na slobodu uz jamčevinu Milana Bandića te još osmorice okrivljenika. Sudac istrage Zdenko Posavec dvaput je donio odluku da Bandić mora ostati iza rešetaka, no vijeće ju je dvaput ukidalo tražeći od suca da razmotri neku blažu mjeru. Sudac je treći put odredio da Bandić može izaći iz Remetica ako položi jamčevinu od 15 milijuna kuna u gotovini, ali i izrekao mjeru zabrane obavljanja poslova gradonačelnika. No, Bandićevi odvjetnici za neke od nekretnina kojima bi se garantirala jamčevina nisu dostavili izjave o suglasnosti vlasnika pa bi mu to moglo produljiti ostanak iza rešetaka. Ako vijeće potvrdi odluku da jamčevina mora biti u gotovini, to bi značilo da Milan Bandić mora staviti novi prijedlog da se gotovina zamijeni za nekretnine, a ta procedura traje još nekoliko dana. ( M. D.)

Laco: Na izložbi nisu bili svjedoci

O tome je li u Gradsku upravu stigao zahtjev USKOK-a za očitovanjem o njegovom mogućem kršenju mjera opreza na temelju kojih je i pušten iz pritvora u Remetincu, Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika, nije imao nikakvih saznanja.

- Nisam bio na svome radnom mjestu u zgradi Gradske uprave jer sam od izlaska iz Remetinca na godišnjem odmoru. Isto tako nisam razgovarao ni s kakvim svjedocima. Prema tome, nikakve mjere opreza nisam prekršio i samim time nema nikakvih razloga da se bilo tko očituje o tome - rekao nam je Miro Laco koji je jučerašnji dan proveo u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Ipak, Laco je proteklog tjedna bio u zgradi Gradske uprave, i to na otvorenju izložbe Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991. - 2014. - Da se nikad ne zaboravi, koju je otvorila zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

- Da tada sam bio na izložbi, no ne kao pročelnik Ureda gradonačelnika, već me na otvorenje izložbe pozvala Zajednica udruga Hvidra grada Zagreba, koja je jedan od organizatora izložbe - rekao nam je Laco. ( T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 01:32