CHICAGO-ZAGREB

Uskoro prvi direktni let između SAD-a i Zagreba nakon dvadeset godina

Cijena povratne karte za let Chicago - Zagreb je 790 eura. Letovi će se obavljati jednom tjedno sve do 29. prosinca.
Velika Gorica, 080710.Zracna luka Pleso dan uoci najavljenog strajka stjuardesa Croatia airlinesa.Guzve i putnici u zracnoj luci Pleso.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Dana 17. lipnja na aerodrom Pleso trebao bi sletjeti Boing 767 na komercijalnom letu iz Chicaga. Bit će to prvi direktni let između Sjedinjeninih Američkih Država i Zagreba nakon dvadeset godina. Nakon što se putnici za Zagreb iskrcaju, avion će sat vremena kasnije odletjeti za Beograd. Iako je kompanija Swift Air, koja obavlja ove letove, prvotno objavila da će uvesti direktne letove za Zagreb i Beograd u međuvremeneu su od toga odustali.

U srijedu su naime od srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i hrvatske Agencije za civilno zrakoplovstvo zatražili dozvolu za spajanje linije za Beograd i Zagreb. Obje institucije odobrile su ovaj zahtjev. No, svi oni koji bi ovu liniju željeli iskokristiti za letenje od Zagreba do Beograda i obrnuto ostat će razočarani jer to neće biti moguće.

Zasad nema službenog objašnjenja zašto je američka charter kompanija odustala od aktiviranja obje zračne linije. U obrazloženju zahtjeva za spajanje dviju linija Swift Air navodi se kako broj prodanih karata nije dovoljan za otvaranje dviju posebnih linija.

Spajanjem Zagreba i Beograda u jedan let u ovoj charter kompaniji se nadaju da će im se uspostava ove linije isplatiti. Swift Air je već jednom odgodio početak letova na dva tjedna, a ovo je već druga promjena u zacrtanom planu letenja. Stručnjaci u zrakoplovnom biznisu skeptični su po pitanju isplativosti uvođenja ove linije, a odustajanje od uvođenja dvije zasebne linije samo deset dana od prvog leta pokazuju da operater ima velike probleme na ovoj liniji.

Zakupac sjedala u avionu i prodaje karata za ovaj let je tvrtka Aiar Plus. Cijena povratne karte za let Chicago -Zagreb je 790 eura. Letovi će se obavljati jednom tjedno sve do 29 prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:28