NAJVEĆI FAVORIT

USKORO SE BIRA NASLJEDNIK VESNE PUSIĆ Sve je jasnije tko će postati novi šef Hrvatske narodne stranke

 Goran Mehkek/CROPIX

Ivan Vrdoljak gotovo sigurno će naslijediti Vesnu Pusić i postati novi predsjednik Hrvatske narodne stranke. U formalnom pogledu, sve će biti jasnije na sjednici Središnjeg odbora HNS-a koja je zakazana za 12. ožujka, kada počinje postupak formalnog kandidiranja i službena kampanja za novo vodstvo HNS-a.

Prema svemu sudeći, Vrdoljak će biti jedini kandidat jer sve su manji izgledi da će u utrku ući varaždinski župan Predrag Štromar. Iako neformalni HNS-ovi izvori u javnost puštaju tezu kako su se Vrdoljak, Štromar i vrh stranke dogovorili da je bolje imati samo jednog kandidata, to je tek dio istine. Važnije je to što je posljednjih tjedana Vrdoljak osigurao podršku gotovo svih najvažnijih dužnosnika HNS-a, a na taj način i regionalnih saveza iz kojih dolaze. Nekadašnjeg ministra gospodarstva podržavaju Anka Mrak Taritaš i zagrebački ogranak, Nada Turina-Đurić i primorski HNS, kao i savezi u Slavoniji i Dalmaciji. S druge strane, Predrag Štromar ima zaleđe Sjeverozapadne regije, ali to je nedovoljno za pobjedu i čeka se njegova odluka hoće li se kandidirati, kao što je najavio još u travnju prošle godine.

Forsiranje demokracije

Predrag Štromar je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Varaždinske županije, a usto, sjeverozapadna Hrvatska je najjače uporište Hrvatske narodne stranke, koja je na prošlim parlamentarnim izborima u tamošnjoj III. izbornoj jedinici osvojila četiri zastupnička mandata.

Nedavno je, prilično znakovito, izjavio kako smatra da bi bilo dobro da je više kandidata, ali samo “ako imaju želju i volju, a ne da forsiramo demokraciju”.

“Mislim da je Štromar izračunao kako ne može dobiti natpolovičnu većinu na stranačkom saboru 16. travnja i vjerojatno će odustati”, smatra član Predsjedništva HNS-a.

U ovakvim okolnostima prvorazredno pitanje glasi kakvu će politiku voditi HNS pod Vrdoljakovim vodstvom. Posebno nakon nekih najava kako je Vrdoljak, pod određenim uvjetima, možda sklon HNS približiti HDZ-u. Ali nekoliko vodećih HNS-ovaca s kojima smo pričali uvjeravaju da to nije moguće.

“Vrdoljak je svjestan da bi u slučaju bilo kakve suradnje s HDZ-om doslovno ubio HNS. Jednostavno, naša stranka zastupa sasvim drukčije vrijednosti od HDZ-a i nema izgleda za koaliciju prije idućih izbora, 2020. godine. A i tada samo ako se HDZ snažno promijeni i demokratizira”, rekla nam je jučer osoba vrlo bliska Ivanu Vrdoljaku.

Suradnja sa SDP-om

Što ne znači da nisu dobili ponudu za suradnju. Prema dobro upućenom izvoru u HNS-u, Tomislav Karamarko je prije otprilike mjesec i pol dana, tijekom teških pregovora s Mostom i Božom Petrovom, ponudio mogućnost stvaranja koalicije. U HNS-u su odbacili Karamarkovu neslužbenu ponudu, uz iste argumente koje sada koristi Vrdoljak.

Ostaje i pitanje suradnje sa SDP-om, ali to ovisi o tome hoće li socijaldemokrate ubuduće voditi Zoran Milanović ili Zlatko Komadina. Na državnoj razini HNS će ostati opozicija i surađivat će sa SDP-om, ali u svibnju 2017. su lokalni izbori i pitanje je hoće li ove dvije stranke nastupiti zajedno u Zagrebu, Osijeku, Splitu ili Međimurju i Rijeci. Jer u HNS-u više ne žele biti junior partner SDP-a, nego samostalna i ideološki prepoznatljiva stranka koja će opet po snazi biti treća u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:09