SJEDNICA VLADE

USKORO SE MIJENJA PREKRŠAJNI ZAKON Ubuduće će se kazne moći određivati u određenom postotku prihoda

 Bruno Konjević / CROPIX

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu strategiju regionalnog razvoja zemlje do kraja 2020. godine, čiji je cilj omogućiti jačanje konkurentnosti gospodarstava županija i smanjenje razlika u stupnju njihova razvoja.

To će se, poručila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, postići boljim korištenjem razvojnih kapaciteta kojima regionalne i lokalne jedinice raspolažu, poticanjem njihove međusobne suradnje, uključujući tu i onu međugraničnu, kao i boljim korištenjem fondova EU.

- Strategija razrađuje mjere za postizanje tih ciljeva. Pomoć u njenoj izradi pružili su Hrvatska zajednica županija, te zagrebački Ekonomski institut i Institut za međunarodne odnose. Mjere iz strategije teške su 32 milijarde kuna - kaže ministrica Žalac.

Vlada je usvojila i odluku o proširenju primjene Standard Cost Modela (SCM) metodologije, čime, istakla je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, nastavlja rasterećivati gospodarstvo administrativnog opterećenja. Sukladno odluci, tijela državne uprave do 10. srpnja moraju popisati zakonske i podzakonske akte iz svog djelokruga koji utječu na gospodarstvo. Nadalje, do 30. studenoga moraju predložiti mjere za smanjenje administrativnog opterećenja, koje će se primjenjivati u sljedećoj godini.

Jedna od mjera za smanjenje administrativnog opterećenja je i današnja odluka Banskih dvora da predloži izmjene Zakona o udrugama. Prema riječima ministra uprave Lovre Kuščevića, time bi se ukinula obveza udruga da u statutu imaju opis pečata, iako će one to, ako tako žele, i dalje moći propisivati svojim statutima.

Vlada je u Sabor uputila i konačan prijedlog izmjena i dopuna Prekršajnog zakona. Kako je objasnio Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, i kod nas bi se ubuduće mogle određivati kazne u određenom postotku prihoda.

Vlada je usvojila i izvješće o provedbi Akcijskog plana za borbu protiv korupcije za 2015. i 2016. godinu. U tom je razdoblju, istakao je Bošnjaković, provedeno samo 56 posto planiranih mjera, a razlog su izvanredni izbori i tehničke Vlade. Te se mjere, dodao je, prebacuju u novi Akcijski plan za 2017. i 2018. godinu i Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine, odluku o kojima je Vlada danas usvojila.

"To su sve ionako mjere trajnog karaktera, a provode se u petogodišnjem razdoblju", zaključio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:44