NARODNE NOVINE

USPJEŠNU TVRTKU ODVEO U MINUS OD 17,1 MILIJUN KUNA Smijenjen predsjednik Uprave državnog gubitaša, otkrivamo kolika mu je otpremnina

 HANZA MEDIA

Bivši predsjednik Uprave Narodnih novina Davor Čović odlazi s te funkcije uz otpremninu od, doznajemo, oko sto tisuća kuna u neto iznosu, i to nakon što je tvrtku koja je poslovala s dobiti odveo u gubitak od, kako kažu u Narodnim novinama, 17,1 milijun kuna. Čovića je, naime, prošli tjedan smijenio Nadzorni odbor NN, iako mu je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić iz Mosta uoči ljeta dao podršku. Ministar Panenić jučer nam je rekao da mu je dao podršku za 2015. godinu, ali ne i za šest mjeseci ove godine.

Kumska veza

- Rezultati za ovu godinu su katastrofalni - rekao je ministar Panenić.

No, jučer smo doznali da su pomoćnik ministra gospodarstva Boris Hajduković i bivši šef Uprave Narodnih novina Čović kumski povezani. Neki u NN u toj su vezi vidjeli razloge podrške Mostova ministra bivšem šefu Uprave, a on nam je, pak, potvrdio da su njegov suradnik i bivši šef Uprave Čović kumski povezani, ali demantira da bi ga zato podržavao.

Boris Hajduković

Pomoćnik ministra Boris Hajduković

- Oni jesu kumovi, ali to nikoga ne opravdava. S Hajdukovićem sam donio odluku o smjeni Čovića - rekao je ministar Panenić koji tvrdi da ga Nadzorni odbor NN nije upoznao s problemima u tvrtki sve dok sami nisu smijenili bivšeg šefa Uprave.

- Iz medija sam doznao da su ga smijenili - kaže ministar Panenić koji je u četvrtak - kad je, kako kaže, doznao za loše poslovanje tvrtke - podržao smjenu Čovića, pa je razriješio članove Nadzornog odbora te državne tvrtke i postavio novih četvero ljudi, a time je, smatraju neki, poput HDZ-ova ministra prometa Olega Butkovića u Hrvatskim autocestama, prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom i vlasništvom RH.

Njima je, naime, propisano da u tvrtkama od posebnog državnog interesa Vlada predlaže kandidate za upravna i nadzorna tijela, i to na prijedlog Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Panenić nam je jučer potvrdio da je razriješio Nadzorni odbor Narodnih novina u koji je sada, kaže, postavio suradnice iz Ministarstva koje su, dodaje, radile na kaznenoj prijavi protiv bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka.

- Sad će analizirati stanje u Narodnim novinama pa ćemo vidjeti ima li elemenata za prijavu - kaže ministar gospodarstva Panenić.

Loše odluke

U Narodnim novinama, naime, sukobi među članovima donedavne Uprave traju već nekoliko mjeseci, a optužbe idu uglavnom na račun bivšeg šefa Uprave Čovića. Pokušali smo jučer doći do njega, ali nije se odazvao ni na pozive ni na poruke. Proziva ga se u javnosti najviše zbog posla s Hrvatskim nogometnim savezom te kupnje robe od tvrtke iz Hong Konga i jedne domaće kompanije na koju je potrošeno 12 milijuna kuna, a prodan je tek manji dio te robe koja uglavnom stoji na skladištu. U Narodnim novinama jučer su nam odgovorili da “ velikim dijelom uzroci lošeg poslovnog rezultata leže u više pogrešnih poslovnih odluka i poslovnih projekata donedavnog predsjednika Uprave”. - Riječ je o projektima koji generiraju gubitak. Te odluke donio je samostalno bivši predsjednik Uprave - kaže Bojan Videk iz Narodnih novina. Potvrdio nam je da se radi o projektima vezanim uz nogometni savez te dodaje da su “najveći problem loši ugovori s tvrtkom preko koje su nabavljeni proizvodi iz asortimana HNS-a”. Riječ je, doznajemo, o tvrtki iz Hong Konga od koje su proizvodi kupovani po iznimno visokim cijenama.

Pali u gubitak

Narodne novine su, inače, tvrtka u 100-postotnom državnom vlasništvu koja posluje s dobitkom, primjerice 2014. godine prijavila je dobit od 11,3 milijuna kuna. Prihodi su te godine iznosili 413,6 milijuna kuna, a lani su pali na 374 milijuna kuna te dobit od samo milijun kuna. Posao s HNS-om, tvrde naši izvori, tvrtku je u samo šest mjeseci odveo u višemilijunski minus. Naš sugovornik iz tvrtke objašnjava nam kako je bivši šef Uprave sve odluke o donosio samostalno unatoč brojnim upozorenjima da se to ne isplati jer roba stoji na skladištu. Naši sugovornici prepričavaju nam kako je bivši šef Uprave, premda su ga upozoravali, još ambicioznije namjere, odnosno želio je kupiti kamion koji bi pratio reprezentaciju i na kojem bi se prodavali spomenuti proizvodi. Također su Narodne novine kupovale bilježnice s likovima nogometaša reprezentacije, i preko osječke tvrtke povezane s osobom bliskom bivšem šefu Uprave koja je, pak, bila veza i za posao s tvrtkom iz Hong Konga, iako su inače Narodne novine te bilježnice kupovale direktno od njihova domaćeg proizvođača. navode da je to samo jedna od odluka koje su tvrtku skupo stajale, kao što je i angažman detektivske tvrtke pa i druge odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:24