PROJEKT ZG0E

UVODE SE NOVA PRAVILA ZA GRADNJU JAVNIH ZGRADA Pogledajte primjere loše izvedbe energetske obnove i drugih radova na raznim objektima diljem Hrvatske!

 

Od početka 2018. godine obaveza je investitora, ali i projektanata, izvođača i nadzora da sve nove javne zgrade budu građene po standardima za zgrade gotovo nulte energije, a od samog kraja 2019. godine ta obaveza vrijedit će i za sve ostale nove zgrade.

Sve to traži novu razinu gradnje i projektiranja za koju se nužno pažljivo pripremiti te uputiti u detalje kojima se zadovoljavaju strogi zahtjevi.

O tim novim zahtjevima gradnje, o preprekama koje se mogu naći na putu, kao i o lošim primjerima energetske obnove i druge gradnje kojima se nije namjeravalo neke prozivati, nego potaknuti poboljšanja, govorilo se na radionicama “Kako graditi zgrade gotovo nulte energije (ZG0E)”, koje su prošlih dana održane u nekoliko hrvatskih gradova.

Primjeri koji pokazuju što sve može krenuti krivo

Docent Bojan Milovanović sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta naveo je loše izvedbe i prakse kako bi potaknuo izvođače, projektante i nadzornike

1 - Na jednoj osnovnoj školi u Zagrebu izveo se nekvalitetno pri energetskoj obnovi ravni krov, koji je trebao imati odušnike da se odvodi vodena para iz krova koja se nije imala gdje sušiti, odnosno odvodnju s krova.

Izvođač je predložio njihovu ugradnju, ali je projektant odbio iz razloga da će se time povećati cijena. Izvođač je u toj situaciji izrezao mineralnu vunu koso i time pokušao riješiti situaciju, ali je to dovelo do toplinskog mosta. Ovdje je projektant preuzeo rizik koji bi mogao rezultirati, smatraju stručnjaci, velikim problemom i u konačnici većim troškom.

PRIJE OBNOVE (lijevo): Crveno i bijelo su toplinski mostovi koje nitko ne želi u svojoj zgradi. NAKON OBNOVE (desno): Zgrada na Srednjacima, smanjeni su toplinski mostovi

2 - Krov dječjeg vrtića Savica Jug u Zagrebu veličine 500 kvadrata, ispod kojeg je curila voda po prostoriji za jasličku grupu. Bila je riječ o novom vrtiću s dobrim arhitektima, sve je bilo naizgled odlično, ali nakon nekog vremena prošle godine počinje curiti voda po nekim zidovima.

- Snimljen je krov i nije curio izvana. U projektu je bila projektirana parna brana koju je netko tijekom izvođenja vrtića izbacio pa nije izvedena. Time je uštedio nekoliko tisuća eura, a u konačnici je novi krov stajao dodatnih 500 tisuća kuna - kaže docent Bojan Milovanović.

Riječ je o dobrom projektu, izvođenje nije bilo korektno, a nadzor je popustio.

Nekvalitetna izvedba bitumenske hidroizolacije prilikom obnove na jednoj javnoj ustanovi u Zagrebu

3 - Situacija na gradilištu pri gradnji zgrade na sjeveru Hrvatske: šef gradilišta buni se jer mora napraviti izolaciju ispod temelja, govori konzultantima da to nikad nije vidio, a posao je tvrtka za koju radi dobila jer je imala u referencama da su radili zgrade niske potrošnje energije. To je bila jedna od situacija koja je potaknula organiziranje radionica.

Na ovoj zgradi u istočnom dijelu Hrvatske jedna etaža nije pristala na energetsku obnovu. Zgrada je djelomično izolirana, ali struka to smatra lošim primjerom koji može dovesti do gubitka energije i nastanak štete

4 - Gradnja zgrade u Rudešu prije nekoliko godina: događaj s radnicima u garaži ispod prve etaže stambene zgrade. Bilo je nužno postaviti multipor ploču iznad garaže, ali stavljena je samo AB ploča. Na kraju je sve izvedeno kako treba, ali je to bila situacija u kojoj su izvođači radova pokušali zaobići projektno rješenje te je samo zbog kontrole sve izvedeno kako treba.

Jedan od čestih primjera kako građani sami nastoje energetski obnoviti svoj dom, loša izvedba može dovesti do pojave toplinskih mostova

5 - Vatrogasci imaju sve više problema s gašenjem požara na zgradama koje imaju izvore energije na krovovima. Ne smiju ih gasiti vodom, nego koriste jedan mlaz koji skače na zgradu, kako ih ne bi stresla struja. Unutar novih propisa nastoji se smanjiti rizik za vatrogasce i provodit će se dodatna obuka.

SAMSUNG
Tipična obnova prozora na nekvalitetan način, poliuretanska pjena se ne smije vidjeti, ona gubi svojstva i nestaje pod suncem

6 - Na 153 mjesta u Areni Zagreb godinu nakon gradnje curila je voda zbog problema s odvodom vode. Poznata situacija do koje je, prema mišljenju građevinske struke, došlo jer su izvođači imali prekratak rok do rukometnog prvenstva.

Gljivice nastale nekon obnove stolarije na neboderu u Zagrebu, koja nije izvedena na pravilan način

7 - Gradnja hotela u Dubrovniku prije nekoliko godina: zbog dodanih solarnih kolektora koji nisu bili u projektu od početka te su dodani naknadno došlo je do toplinskih mostova na zgradi i povećanih gubitaka topline. Tijekom postavljanja solarnih kolektora gazilo se po mineralnoj vuni, zbog toga se gubi toplina, iako krov ne curi. Problem je, kažu građevinari, bio u tome što investitor nije na početku postavio svoje zahtjeve.

Varnice zapalile paletu u Rijeci

Pri energetskoj obnovi i drugim radovima važna je sigurnost na gradilištu, posebno treba paziti na zaštitu od požara i zaštitu na radu. Zadnje se desetljeće dogodilo nekoliko poznatih primjera u kojima to nije bio slučaj.

Nakon energetske obnove doma u Cvjetnom naselju, koja je provedena po najnižoj cijeni, zapalila se krovna membrana, kvalitetnijim izvođenjem, smatraju stručnjaci, možda se to moglo izbjeći.

Šoping centar u Imotskom, Park & Shop, gorio je 2012. godine zbog načina izvođenja radova. Požar je izbio na krovu.

Tijekom gradnje Građevinskog fakulteta Rijeka, radova na kampusu, 2009. godine radilo se varenju konstrukcije na krovu. Od iskri se ispod zapalila paleta.

Imotski, 020712.
Oko 11 sati u shopping centru Park Shop buknuo je veliki pozar. Iz centra je evakuirano oko 200 ljudi , a ozlijedjenih za sada nema. 
Najvjerojatniji uzrok pozara je sanacija krova pri cemu je  prilikom lijepljenja katranske izolacije brener zapalio krov.
Foto: Branimir Boban / CROPIX
CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:25