BORBA PROTIV RAKA

Uvodimo praćenje ishoda liječenja kao jedini relevantan pokazatelj cijelog sustava zdravstva

Pravilnik uskoro na javnom savjetovanju, a Povjerenstvo za uspostavu sustava praćenja ishoda liječenja uspostavlja pravne temelje

Preventivni pregled, ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Hrvatska uskoro uvodi praćenje ishoda liječenja kao kliničku mjeru praćenja uspjeha liječenja poput smrtnosti i preživljenja, te kvalitetu života nakon ili za vrijeme bolesti.

iako se godinama govori o nužnosti praćenja ishoda liječenja sada će napokon Pravilnik o načinu prikupljanja dokumentacije i praćenju ishoda liječenja lijekom s popisa posebno skupih lijekova u biti upućen javno savjetovanje.

- Simbolično, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka po prvi put u javni zdravstveni sustav uvodimo sustavno praćenje ishoda liječenja i uspostavu registara. Povjerenstvo za uspostavu sustava praćenja ishoda liječenja Ministarstva zdravstva uspostavlja pravni temelj prema praćenju i vrednovanju ishoda, te individualnom liječenju svakog pacijenta kako bi se pružila najbolja moguća zdravstvena skrb u odnosu na pojedinu bolest i poboljšale šanse za izlječenjem - najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uvođenjem sustavnog praćenja ishoda liječenja omogućuje se i evaluacija ishoda liječenja pojedinim lijekovima i bolja povezanost sudionika u zdravstvenom sustavu. Ovom specifičnom mjerom ministarstvo planira uspostaviti ujednačeno i kontinuirano praćenje primjene lijekova, ali i evaluaciju ishoda liječenja u odnosu na znanstveno utemeljene dokaze kojima je određena smjernica propisivanja, kao i evaluacija ishoda u odnosu na predočenu farmakoekonomsku studiju.

image

Vili Beroš, ministar zdravstva

Ronald Gorsic/Cropix

- Hrvatska ima visoku dostupnost lijekova, vrhunske stručnjake, a praćenje ishoda liječenja pridonijet će povećanju učinkovitosti i kvalitete javnog zdravstvenog sustava, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i posljedično financijsku održivost. To znači i uspješniju borbu protiv glavnih javnozdravstvenih problema i zadovoljstvo pacijenata. Mijenjamo paradigmu, u središte zdravstvenog sustava stavljamo pacijenta i sustav prilagođavamo njegovim zdravstvenim potrebama, a u središte zdravstvenih procesa stavljamo ishode liječenja - pojasnio je Beroš.

Među ostalim Beroš navodi i da je pokrenut je razvoj i zdravstvene pismenosti i usvajanja zdravih životnih navika, svjesnosti o brizi i očuvanju zdravlja od najmlađe dobi. Napravljen je zaokret prema preventivi kroz Nacionalne preventivne programe, reviziju postojećih poput Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te uvođenje novih kao što su Nacionalni program prevencije i ranog otkrivanja melanoma, a upravo se pokreće i novi Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate. Nadalje, uspostava preventivnih zdravstvenih pregleda, kao novog modela provedbe preventive...

-Unatoč izazovnim vremenima, uz ostale javnozdravstvene prioritete, ova Vlada jasno ustraje u važnosti provođenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, što je demonstrirano i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti u kojem su predviđene brojne aktivnosti u vrijednosti 340,3 milijuna eura. Jedino sveobuhvatnim i strukturiranim promjenama možemo doći do željenih rezultata. Zato s jasnom vizijom i konkretnim aktivnostima i mjerama idemo prema izgradnji novih temelja zdravstvenog sustava – uspostavi novih modela organizacije i upravljanja koji vode prema osiguranju razvoja i stabilnosti sustava zdravstva, s ciljem poboljšanja i rasta zdravstvenih pokazatelja. Našu misiju nastavljamo kroz sveobuhvatnu reformu zdravstva stvarajući, među ostalim, najbolju moguću obranu za naše građane i pacijente u borbi protiv raka - zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:48