ČIOVO U PLAMENU

‘Užas, ovo je najveći i najgori požar ove godine! Nije još gotovo, a bojimo se samo jedne stvari‘

Angažirane su sve trenutačno raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša, a iz zraka pomažu tri kanadera i tri air traktora

Požar na Čiovu

 Vatrogasci 193 Facebook/

22:40 - Nešto iza 22 sata vatrogasci iz JVP Split sjeli su s novinarima Slobodne Dalmacije u automobil i krenuli u "patrolu" put Žednoga, gdje je večeras zabranjen prilaz. Prošli smo kontrolnu točku put otvorenog plamena, koji se vidi na nekoliko mjesta.

Vatrogasci kontroliraju požar pa tu situaciju koriste ili za odmor, ili za okrjepu, jer im je stigla i hrana, neki se presvlače...

Čitavim putem osjeća se intenzivan miris paljevine, na mjestima požarište još izdmiljava. Ono što izaziva zabrinutost su ti manji jezici plamena koji se vidi uokolo. Valjda neće okrenuti neki jači vjetar...

"Ovo je najveći i najgori požar ove godine! Uz bok ovom što je bio kraj Šibenika... Užas jedan!", pričaju nam vatrogasci, umorni od borbe s vatrenom stihijom. Ali, što je najvažnije, kako kažu, "sve je pod kontrolom".

"Gori na jugozapadnom dijelu otoka, plan nam je stjerati vatru do mora", dodaju.


21:55 - Požar koji je planuo na otoku Čiovu u četvrtak poslije podne i dalje je aktivan te će ga cijelu noć gasiti 145 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila, izvijestili su u četvrtak na večer iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

"Svi vatrogasci i vatrogasna vozila koji su u popodnevnim satima bili angažirani na gašenju ostat će cijelu noć i nastaviti gasiti taj požar," rekli su Hini u Vatrogasnom operativnom središtu.

Veliki problem vatrogascima predstavlja nepristupačan teren s južne strane gdje vatra i večeras plamti. Na sjevernoj strani, gdje je teren pristupačniji, dio požara vatrogasci su lokalizirali ali ga nisu ugasili, rekli su vatrogasci.

Gusti dim s požarišta na Čiovu večeras se proširio na južne dijelove Split gdje se osjeća miris paljevine.


NOVO 20:50 - "Vatrogasci su okružili požar, kontroliraju ga i usmjeravaju dalje od kuća, dalje od sjevera. Požar je prijetio kućama, ali je riješen, prebačen je prema jugu otoka i na čelu požarišta sada razvlačimo vatrogasne cijevi i očekujemo da se taj požar stavi pod kontrolu vatrogasaca, da nam ne pređe na sjevernu stranu. Zamolio bih sve građane da se ne približavaju požarištu i da ne dižu dronove", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Radio Dalmaciju.


20:30 - Požar na Čiovu još uvijek nije lokaliziran, a kako izbliza izgleda susret s vatrenom stihijom, snimio je jedan čitatelj Slobodne Dalmacije.


20:18 - Veliko požarište na otoku Čiovu u četvrtak poslijepodne su obišli župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader te se susreli s gasiteljima.

U gašenju velikog požara angažirane su sve raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša, a iz zraka pomažu tri kanadera i tri air traktora.

Župan Boban je istaknuo kako je trenutno situacija zahtjevna, ali da se velika nada polaže u vatrogasce.

“Dobra je vijest da kuće trenutno nisu ugrožene i da vremenske prilike idu na ruku vatrogascima“, rekao je navodeći da je obilni, gusti dim s požarišta uplašio ljude.

Od vatrogasaca doznajem kako se nadaju da će požar brzo suzbiti, te da će kopnene snage dežurati cijelu noć i suzbijati rubna područja požarišta kako se vatra ne bi približila kućama“, izjavio je župan.

Gori na području Općine Okrug, ali i na području Grada Splita, jer je dio Čiova teritorijalni dio Splita, precizirao je Boban.


NOVO 20:00 - Dim od požara na Čiovu stigao je sve do otoka Korčule, javlja Dnevnik Nove TV. Na terenu je i dalje 150 vatrogasaca te zrakoplovi za gašenje, a kako se doznaje, u pomoć stiže još jedan kanader.


19:50 - Požar gori na središnjem dijelu otoka, a dužina požarne linije je više od tri kilometra, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a novinar Dominik Strize. Gori gusta borova šuma, srednje i nisko raslinje.

Kuće nisu ugrožene. Vatra se na nekim dijelovima približila kućama, ali su vatrogasci to uspješno obranili uz pomoć zračnih snaga i snaga na terenu.

- Trenutačna situacija je nešto bolja nego prije nekoliko sati. Zemaljske snage raspoređujemo što bliže požarištu. Čuvamo sve prilaze selima i kućama, kazao je Marin Buble, zapovjednik požarnog područja.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Podsjetio je da je požar počeo u Okrugu, a nošen maestralom proširio se do Žednog.

- Odbili smo požar od kuća Žednoga, pa je vatra nastavila prema Slatinama. Vjerujem da je i tamo požar zaustavljen, dodao je.

Buble je kazao kako očekuje nove vatrogasne snage za zamjenu postojećih i da im je cilj što prije reagirati.

- Trenutačna situacija još nije povoljna. Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom koja je krenula sa zapadne strane Čiova prema istočnoj strani. Požar ide po vrhu Čiova. Odbijamo ga od kuća. Za sada nisu bile ugrožene kuće. Najbitnije je da nema ozlijeđenih.


19:40 - S otoka Čiova, gdje se vatrogasci bore s požarima, za RTL se javila Nikolina Radić. Rekla je da u trenutku javljanja vatra nije prijetila kućama, a razgovarala je i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom koji je kazao da su kuće sigurne.

Ipak, puše jak vjetar od zapada prema istoku koji raspiruje plamen prema naseljima, no očekuje se da će stati oko 20 sati pa će svima biti lakše.

image
Sasa Buric/Cropix

Na ulazu u samo Čiovo novi most je prije 19 sati bio skroz blokiran. Zatvoren je bio prilaz prema njemu pa su se stvorile kilometarske kolone automobila onih koji su s otoka željeli doći na sigurno.

Što se tiče večeri, vatrogasci će imati pune ruke posla. Tu su bila dva kanadera i 4 air tractora, no jedan kanader odvučen je radi kvara,nakon čega je došao jedan air tractor. Kako pada večer zrakoplovi će se morati povući, a na terenu će ostati samo vatrogasci, javlja RTL.


18:45 - Vatrogasne snage, kako one zemaljske tako i zračne, veliki požar koji cijelo popodne gori na Čiovu, čini se, stavljaju polako pod kontrolu. Oblaci crnog dima uzrokovani gorenjem automobila i guma, od drugog požara koji je buknuo na odlagalištu automobila, više nisu vidljivi, a kanaderi trenutno nadljeću južnu stranu iznad Slatina.

Vatra i dim znatno su manje vidljivi i čini se kako bi se stanje ubrzo moglo normalizirati, što bi značilo da je katastrofa koja je prijetila cijelom Čiovu izbjegnuta.

Također, Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme putnika, kaže da se zračni promet na splitskom aerodromu odvija bez poteškoća. pa putnici nemaju razloga za brigu.


18:15 - Na Twitteru Radio Dalmacije objavljena je snimka na kojoj se vidi kako požar na Čiovu izgleda iz zraka.


17:50 - Pojačanje je stiglo vatrogascima koji gase vatru na Čiovu gdje su angažirane sve trenutačno raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša a iz zraka pomažu tri kanadera i tri air traktora, izvijestili su vatrogasci u četvrtak popodne.

"Vatrogasci su uspjeli usporiti širenje vatrene stihije, ali ona i dalje napreduje," rekli su u DVD-u Slatina na Čiovu.

Dodali su da vatrena stihija zasad ne prijeti kućama, zahvaljujući naporima vatrogasaca.

S terena stižu informacije da je požar na Čiovu izazvao uznemirenost stanovnika na tom otoku.

Požar je na Čiovu planuo ranije popodne, na području Okruga, a više vatrogasaca s terena situaciju je opisalo kao "gadnu".

Na Facebook stranici "Vatrogasci 193" objavljen je i niz snimki požara na Čiovu.


Na Čiovu, odmah iznad naselja Okrug Gornji u popodnevnim satima u četvrtak izbio je požar koji se zbog vjetra vrlo brzo proširio, piše Slobodna Dalmacija.

Na terenu je smjesta izašlo nekoliko vatrogasnih društva s područja Trogira i Kaštela.

Da je stanje bilo doista alarmantno govori podatak kako se vatrena buktinja u svega par minuta približila kućama u Slatinama.

image
Veljko Grbesa/Cropix
image
Veljko Grbesa/Cropix
image
Veljko Grbesa/Cropix

“Izbio je požar otvorenog prostora na području Čiovo – Okrug Gornji Uvala Mavarštica. U gašenju sudjeluju pripadnici Intervencijske vatrogasne potrojbe Split te su upućena i dva kanadera”, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix
image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix
image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix

Oko 16:30 zemaljskim vatrogasnim snagama u pomoć su pristigle i zračne snage i to tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss. Kanaderi su se probijali kroz gusti dim i nastojeći ublažiti širenje vatre koja se nevjerojatnom brzinom približavala kućama.

image

Požar na Čiovu

Snimila čitateljica
image

Požar na Čiovu

Snimila čitateljica

"U gašenju trenutno sudjeluje 150 vatrogasaca sa 30 vozila te 6 protupožarnih zrakoplova. Jak vjetar otežava gašenje, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi", rekao je oko 16:30 sati zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix
image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković za Radio Dalmaciju je rekao da, iako se vatra brzo širila prema jugu, nisu bile ugrožene kuće. No situacija nije bila dobra.

Ipak, nešto iza 17 sati kanaderi su uspjeli zaustaviti širenje vatre prema kućama u Slatinama, no vatra i dalje plamti sa južne strane Čiova gdje je, kako se čini, požar i počeo, a u roku od par minuta zahvatio i sjevernu stranu. Čitatelji iz Splita javljaju da se miris vatre osjeća se i u gradu pod Marjanom, a s vatrom se nastavljaju boriti sve moguće raspoložive, kako zemaljske, tako i zračne snage.

image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix
image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix
image

Požar na Čiovu

Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 20:08