OBARANJE REKORDA

'UŽIVAJTE U UGODNOM SVIBNJU, STIŽE NAM UŽASNO VRELO LJETO!' Objavljeno dramatično upozorenje meteorologa

Moglo bi biti jedno od najtoplijih koje smo doživjeli

Uživajte u sadašnjem ugodnom svibanjskom, ni pretoplom, ni prehladnom, proljetnom vremenu jer, po svemu sudeći, pred nama je ponovno jedno užareno ljeto!

Britanska meteorološka služba nedavno je upozorila da bi ljeto 2013. godine u Europi moglo biti jedno od najtoplijih koje smo doživjeli.

- Dakle, i najnovije prognoze nastavljaju ‘pričati istu priču’ - velika je vjerojatnost za još jedno iznadprosječno toplo ljeto, ponegdje možda i ekstremno toplo u Hrvatskoj - rekao nam je naš poznati meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

- Pritom se čini gotovo neprijepornim da će diljem Hrvatske svaki od sljedeća tri mjeseca, dakle lipanj, srpanj i kolovoz, biti barem malo topliji od klimatološkog srednjaka, i za razdoblje 1981. - 2010., a pogotovo za ono 1961. -1990. Ponajviše se to vjerojatno odnosi na kolovoz - dodao je Vakula.

Jedno od najekstremnijih ljeta zabilježeno je 2003. godine koja je na cijelom području Hrvatske bilo ekstremno topla i vrlo sušna, a u mnogim krajevima i ekstremno sušna.

No, 2003. godina ušla je i u povijest Europe po najvećim vrućinama u zadnjih 150 godina. Uslijed učestalih toplinskih valova u ljeto 2003. diljem Europe umrlo je 30.000 ljudi.

Obistini li se prognoza za ljeto, idućih mjeseci mogli bi pasti novi temperaturni rekordi. Dosadašnja apsolutno najviša temperatura zraka od čak 42,8 Celzijevih stupnjeva izmjerena je 4. kolovoza 1981. u Pločama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:45