DAN D

UŽIVO Prihvaćen prijedlog o raspuštanju Sabora!

Za raspuštanje Sabora glasovalo je 137 od 140 zastupnika
 EPH

NOVO 13:08 - Hrvatski je sabor u ponedjeljak, nakon donošenja odluke o samoraspuštanju koja će na snagu stupiti 15. srpnja, potvrdio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojemu se u saborske klupe vraća bivši prvi potptredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Karamarko je ostavku na dužnost u Vladi podnio 15. lipnja, a nakon toga je opozvan i premijer Tihomir Orešković, čime je pala i njegova Vlada.

Po prestanku nespojive dužnosti u Vladi, Karamarko je ostvario pravo da se vrati na zastupničku dužnost, pa je i podnio takav zahtjev. Mandat bi mu se zakonskim automatizmom "odmrznuo" čak i da je Sabor odlučio ne podržati njegov povratak u saborske klupe jer ga je osvojio na parlamentarnim izborima.

Unatoč toj činjenici, protiv izvješća MIP-a glasovalo je devet zastupnika iz Mosta i Živog zida, a jedan je zastupnik ostao suzdržan.

----------------------------

NOVO 12:52 - Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Odluku o datumu održavanja izbora donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna.

----------------------------

12:43 - Prihvaćen je prijedlog o raspuštanju Sabora!

137 zastupnika glasalo je za raspuštanje Sabora 15. srpnja ove godine. Dva zastupnika bila su protiv, a jedan je bio suzdržan.

----------------------------

12:37 - Ivan Šuker je za HRT izjavio da će i HDZ glasati za raspuštanje Sabora.

- Klub HDZ-a poštuje volju većine i hrvatske građane. Rekli smo da ako netko dođe za 76 potpisa da ćemo to poštovati. Nadam se da će se svi klubovi dogovoriti i donijeti odluku bez rasprave i bespotrebnih političkih prepucavanja.

----------------------------

12:35 - Stipe Petrina istaknuo je da u zemlji u kojoj je turizam glavna ekonomska grana izbori usred ljeta nisu nužno najbolja stvar. Također je odvratio Špiki da Sabor ne koristi za predizbornu kampanju.

----------------------------

12:33 - Milivoj Špika optužio je Most da su se bavili vlastitim interesima te ih napao zbog afere Grizli.

----------------------------

12:28 - Stevo Culej iz HDZ-a kazao je da mu neće biti žao otići iz Sabora zbog onih koje je upoznao ondje te da je napravio recenziju svakoga ponaosob. Potom je dodao:

- Nisam sretan onim što vidim jer ovaj cirkus koji ste nam priredili, ovaj pakao, molim Boga samo da ne doživimo deveti krug tog pakla, gdje bih se ja jako dobro snašao za razliku od nekih - poručio je.

Zamjerio je što se minuta šutnje održala za "ove iz Beograda" (Radić i lipanjske žrtve, op. a.), a nije za 12 poginulih redarstvenika na početku Domovinskog rata.

----------------------------

12:25 - Milivoj Špika smatra da se Sabor mora raspustiti 15. srpnja. Smatra da se i izbori trebaju održati 24. srpnja:

- Mislite da je tada vruće? Ma nemoj, vruće je hrvatskim građanima koji nemaju posla - istaknuo je Šipka.

----------------------------

12:22 - Željko Glasnović iz HDZ-a prilično je vatrenim govorom istaknuo udbaše i nedostatak lustracije kao glavni problem hrvatskog društva.

----------------------------

12:19 - Irena Petrijevčanin Vuksan (HRID) rekla je da se "kredibilitet Sabora urušava i o njemu pjeva kao o debilani, piše se da je Disneyland i znamo tko je kriv za to". Potom je održala dugi govor u kojem je naširoko kritizirala političke strukture u državi.

----------------------------

12:09 - Dragica Zgrebec je u ime kluba zastupnika SDP-a zatražila stanku da se raspravi o datumu eventualnog raspuštanja Sabora.

----------------------------

12:07 - Počela je sjednica Sabora, prva točka je prijedlog o raspuštanju Sabora!

- Prije nego što počnemo s dnevnim redom, podsjetio bih vas da je Sabor i cijela Hrvatska današnji dan obilježava sjećanje na Stjepana Radića i lipanjske žrtve - rekao je Reiner na početku sjednice i pozvao je na minutu šutnje.

----------------------------

12:05 - Zastupnici SDP-a ispunili su svoju stranu Sabornice, dok zastupnici HDZ-a upravo ulaze- Među njima je i predsjednik Sabora Željko Reiner.

----------------------------

12:00 - Zastupnici se skupljaju u Sabornici i uskoro se očekuje početak povijesne sjednice.

----------------------------

Hrvatski sabor u ponedjeljak u 12 sati nastavlja sjednicu, na kojoj se očekuje odluka o samoraspuštanju Sabora nakon što je to zatražilo ukupno 91 zastupnik i zastupnica u osam odvojenih prijedloga.

Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:02