ČUDOM PREŽIVIO

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Bestijalni manijak kod Varaždina zavezao vlastitog psa za drvo i mlatio ga čekićem!

Odabrao je mjesto: šumarak uz nelegalno odlagalište smeća u Sračincu nedaleko od Varaždina. U nedjelju popodne tamo nema prolaznika, pa ga nitko neće vidjeti. Uz to, psa u tom smeću nitko nikada neće pronaći. Svjestan je da je usmrćivanje životinje kazneno djelo i da zbog toga može provesti godinu dana u zatvoru, ali ne mari. Psa veže za drvo, a potom vadi čekić. Pas veselo maše repom, misleći da je čekić neka nova, uzbudljiva igračka. Nasrnuo je na nekoliko kokoši prije pola sata. Njegovom vlasniku to se nije svidjelo i psa je odlučio kazniti.

Čekić nije bila nova igračka. Njime je nepoznati, crnokosi muškarac udarao vlastitog psa po glavi dok životinja nije izgubila svijest. O travu je obrisao krvavi čekić, a potom se mirno otišao. Za njega je to vjerojatno bilo samo uobičajeno nedjeljno popodne. Psa su spasile dvije stvari: to što se onesvijestio, pa je njegov vlasnik mislio da je mrtav, i svjedokinja koja je sve to vidjela, pa je odmah pozvala pomoć.

Do divljeg odlagališta odmah su došli volonteri skloništa Udruge spas te policija. Pas je bio jako ozlijeđen: smrskana mu je lubanja i sinusni kanali. Jako je krvario, pa su u prvi mah svi pomislili da mu nema spasa. Prevezen je u veterinara, gdje je i operiran, a stanje mu je zasad stabilno.

- Na svu sreću, mozak nije oštećen. Psu smo dali ime Meli, a veterinar procjenjuje da je mlađi od dvije godine. Veterinari su mi maloprije javili da zbog potresa na mozgu i trauma nije najbolje, ali da je situacija zasad bolja nego smo uopće mogli pomisliti. Ako sve pođe dobro, smjestit ćemo ga u našem skloništu. Upravo pripremamo izolirani prostor za njega, u kojem će se moći u miru odmoriti od svega što je prošao. Nakon toga ćemo mu tražiti dom, no to je još daleka budućnost, jer se Meli najprije mora oporaviti, a potom moramo vidjeti ima li kakve traume zbog svega što je proživio - kaže Gordana Lacko, voditeljica Azila.

U Policijskoj upravi Varaždinskoj potvrdili su nam kako su obavili očevid te tragaju za počiniteljem. Neslužbeno doznajemo kako se javilo nekoliko svjedoka, koji su policiju usmjerili na vlasnika. On psa nije čipirao, pa se na taj način nije moglo doći do podataka.

Kazneni zakon propisuje da će se osoba koja životinju usmrti ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazniti zatvorskom kaznom do jedne godine.

Okolica Varaždina već je upoznala jednog zlosatvljača, životinja: 'Psi su štetočine'

U travnju 2014. godine Jutarnji list prvi je pisao o slučaju kada je lovac Dragutin Janičar u općini Orehovica, 40 kilometara od Varaždina, upucao psa Ollya. Pas je spašen, oporavio se u azilu Čakovec, a potom je udomljen. Dragutin Janičar tada je Jutarnjem listu rekao kako su psi štetočine, te da mu pucanje u Ollya nije predstavljalo moralni problem.

- Pogriješio sam jer nisam znao da je pas živ, eto to je moja krivnja. Da sam ga upucao i zakopao u šumi, nitko me ne bi prozivao kao kriminalca. Lani sam u šumi pronašao psa sajlom svezanog za stablo. Bio je polumrtav, mislim da je sigurno dva tjedna proveo zavezan, bez hrane i vode. Umirao mi je pred očima. Upucao sam ga i skratio mu muke. Bi li me i zato trebalo optužiti? Mene, a ne onoga tko je takvo što napravio životinji - rekao je tada Janičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:38