VREMENSKA PROGNOZA

Vakula najavio kakvo nas vrijeme čeka sljedeći tjedan: ‘Pozitivno odstupanje će se povećati...‘

Od srijede pak opet oblačnije, uz mogućnost povremene kiše. Pritom će u većini krajeva biti i dalje razmjerno toplo

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend, ali i početkom idućeg tjedna, za HTV je prognozirao Zoran Vakula.

U subotu će biti hladno i prilično vjetrovito, osobito na sunčanom Jadranu, gdje će često jaka i olujna bura otežavati normalno prometovanje, ponegdje ga i dalje onemogućavati. U oblačnijem kopnenom području su samo rijetko moguće slabe oborine.

U nastavku vikenda i početkom novog tjedna mirnije, te većinom sunčanije, ali uz povećanje vjerojatnosti za mjestimičnu dugotrajnu maglu, koja je od ponedjeljka moguća i na Jadranu, osobito sjevernom. Od srijede pak opet oblačnije, uz mogućnost povremene kiše. Pritom će u većini krajeva biti i dalje razmjerno toplo, unatoč hladnijim danima u prvom prosinačnog desetodnevlju te jutarnjim minusima na kopnu sljedećih dana. Štoviše, sljedećih tjedan dana dodatno će se povećati diljem Hrvatske ionako pozitivno odstupanje od prosječne temperature zraka prvog dijela prosinca.

U subotu jaka bura

Subota na jugu Hrvatske sunčana, ali još vjetrovitija od petka, uz većinom jaku i vrlo jaku buru s olujnim udarima, lokalno vjerojatno i orkanskim, uz koju će prevladavajuća temperatura zraka od 8 do 12 °C djelovati i niža.

Podjednako i na sunčanom srednjem Jadranu, a u oblačnijoj unutrašnjosti Dalmacije i još malo hladnije, uz buru s kojom će more, kao i na jugu, biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito.

Nevolja u prometu zbog bure i valova bit će i na većinom sunčanom sjevernom Jadranu, osobito u noći i prijepodne, a u Gorskom kotaru i Lici je pak iz promjenljive naoblake mjestimice moguća susnježica i snijeg. Temperatura zraka primjerena sredini prosinca.

U središnjoj Hrvatskoj i malo toplije od prosjeka, ali će djelovati hladnije zbog osjetnog sjeveroistočnjaka i povremeno dosta oblaka iz kojih samo rijetko može biti slabe oborine.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu više sunčanog vremena nego na zapadu unutrašnjosti, ali prohladno, uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar, te temperaturu ujutro oko -2, poslijepodne 6, 7 °C.

Slijede mirniji te većinom sunčaniji i danju topliji dani

U nedjelju i početkom novog tjedna stabilno, većinom suho, u gorju i sunčano, a po nizinama unutrašnjosti se povećava vjerojatnost magle, ne samo jutarnje, nego i dugotrajnije, koja će onemogućavati i znatniji pad noćne i jutarnje temperature, i porast dnevne.

Na Jadranu sve toplije, uz prevladavajuću vedrinu i samo početkom nedjelje još jaku buru, s gdjegod olujnim udarima. No od ponedjeljka je moguća mjestimična magla, najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije, piše HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:17