NOVI ZAPOVJEDNI KADAR

VAL SMJENA U VRHU HV-a Otkrivamo tko su novi zapovjednici ključnih sektora Hrvatske vojske

General Mate Ostović odlazi u mirovinu, novi zapovjednik Kopnene vojske bit će brigadni general Siniša Jurković, a njegov zamjenik brigadni general Boris Šerić
 HANZA MEDIA

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov usuglasili su veliku rekonstrukciju zapovjednog kadra Hrvatske vojske.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, odluke o novim zapovjednicima bit će objavljene na Dan Oružanih snaga, a na snagu će stupiti 31. prosinca. “Smatramo kako je dobro da novi zapovjednici imaju tranzicijsko vrijeme kako bi zajedno sa sadašnjim zapovjednicima prošli vrijeme prilagodbe”, rekao je sugovornik Jutarnjeg iz vojnog vrha.

“Namjera je da se u sam vrh Oružanih snaga uključe mlađi časnici. Da se pomladi vrh vojske. Mi imamo sjajne, obrazovane mlade časnike kojima treba dati priliku”, naglašava naš sugovornik.

Sporna tranzicija

Prema informacijama Jutarnjeg lista, na kraju godine bit će postavljeni novi zapovjednici Kopnene vojske, Ratne mornarice, Ratnog zrakoplovstva i Hrvatskog vojnog učilišta. Novi zapovjednik Kopnene vojske bit će brigadni general Siniša Jurković, dosadašnji zamjenik zapovjednika Kopnene vojske generala Mate Ostovića koji će biti umirovljen.

Za zamjenika generala Jurkovića bit će imenovan brigadni general Boris Šerić, koji sada završava National War College u SAD-u. Na čelo Ratnog zrakoplovstva dolazi dosadašnji zamjenik zapovjednika brigadir Mato Mikić, a dosadašnji zapovjednik general Miroslav Kovač odlazi u mirovinu. Zamjena je dogovorena i na čelu Ratne mornarice.

Dosadašnji zapovjednik Ratnog zrakoplovstva general Miroslav Kovač odlazi u mirovinu, a dolazi Mato Mikić

Umirovljenja

Umjesto dosadašnjeg zapovjednika kontraadmirala Predraga Stipanovića bit će imenovan njegov zamjenik kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, dok će novi zapovjednik Obalne straže biti kapetan bojnog broda Milan Blažević. Kontraadmiral Stipanović odlazi na mjesto vojnog predstavnika pri NATO-u i EU u Bruxelles. Naš sadašnji vojni predstavnik pri NATO-u general Mate Pađen vraća se u Hrvatsku na mjesto zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta umjesto generala Slavka Barića koji odlazi u mirovinu.

HANZA MEDIA
Umjesto Predraga Stipanovića bit će imenovan njegov zamjenik kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, dok će novi zapovjednik Obalne straže biti Milan Blažević

Prema dostupnim informacijama, ove godine će biti umirovljeno šest časnika u činu generala. Uz navedene u mirovinu će i general Vlado Šindler, načelnik Uprave za logistiku u Glavnom stožeru, te komodor Marileo Staničić, načelnik Uprave za planiranje u Glavnom stožeru.

HANZA MEDIA
Umjesto generala Slavka Barića koji odlazi u mirovinu na mjesto zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta dolazi general Mate Pađen

Smjene u vojnom vrhu dolaze godinu dana nakon imenovanja generala Šundova načelnikom Glavnog stožera, dvije godine nakon izbora Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike i sedam mjeseci od imenovanja Krstičevića ministrom obrane. Novi zapovjednici su iz kategorije mlađih visokih časnika vojno obrazovanih u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svi s iskustvom u Domovinskom ratu. Kako doznajemo, uz imenovanje na nove dužnosti, očekuje se i promocija novih generala. Tako bi generalski čin trebao dobiti zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Perica Turalija, čime se želi osnažiti ovaj segment Oružanih snaga, te načelnik Uprave za operativne poslove Glavnog stožera brigadir Senad Fejzić.

Zrakoplovstvo

Naši sugovornici posebno ističu činjenicu da na čelo Ratnog zrakoplovstva dolazi pilot borbenog aviona, što je tek drugi slučaj u u povijesti HRZ-a. “Ključno je da u godini kada donosimo odluku o novom borbenom avionu na čelu Ratnog zrakoplovstva bude pilot aviona.” Kako doznajemo, uz zapovjednika HRZ-a bit će imenovan i načelnik stožera pukovnik Michael Križanac, novi zapovjednik borbene eskadrile bit će bojnik Christian Jagodić, a zapovjednik 91. zrakoplovne baze bit će pukovnik Željko Ninić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:01