USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV KANDIDATA ZA ISTARSKOG ŽUPANA

Valter Flego: ‘Nisam lopov! Vlada mi je odobrila povećanje plaće’

Politički sukob u Istri doživiljava kulminaciju otkako je nedavno podignuta kaznena prijava, a prije par dana započeta i policijska istraga zbog navodnih financijskih malverzacija protiv Valtera Flege , IDS-ovog kandidata za župana i nasljednika Ivana Jakovčića.

U prijavi Uskoku i Držanom odvjetništvu, Flego je optužen da je kao gradonačelnik Buzeta otuđio približno 136 tisuća kuna, tako što je primao veću plaću nego što propisuje Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Još nema optužnice

Iako protiv Flege još nije podignuta optužnica, činjenica kako policija obavlja izvide, ukazuje kako bi skandal s povećanjem plaće mogao biti snažan udarac njegovom pokušaju da postane istarski župan na izborima koji će biti održani 19. svibnja. Na duže staze, pitanje je kako će ova afera utjecati na aktualnog gradonačelnika Buzeta, koji je nova IDS-ova politička zvijezda, a u skoroj budućnosti trebao je postati Jakovčićev nasljednik na čelu Istre. Razumije se da ne treba zanemariti niti pravosudnu dimenziju ovog slučaja jer Kazneni zakon u slučajevima zloupotrebe ovlasti propisuje zatvorsku kaznu od jedne do deset godina.

Valter Flego je jedan od najperspektivnijih političara u Istri, i na predstojećim izborima za župana, glavni protukandidat Damiru Kajinu, koji je napustio IDS i sada ga podržava SDP.

U razgovoru koji smo vodili u poslijepodnevnim satima u srijedu 17. travnja, Valter Flego je, očekivano odbacio optužbe kako je kršio zakon:

Politički protivnici

“Potpuno sam čist i u idućih mjesec dana namjeravam se posvetiti izbornoj kampanji i kontaktima s građanima. Nisam nezakonito povećao svoju plaću, a to je potvrdilo i Ministrstvo uprave”, rekao nam je Flego. Na konstataciju kako prema najnovijem priopćenju Ministarstva uprave proizlazi upravo suprotno, dakle da zakon jeste prekršen, Flego je replicirao kako očekuje da se usklade Ministarstvo uprave i Državna revizija. “Meni je još 2010. Eduard Miletić (tadašnji pomoćnik ministra uprave) rekao da je s mojom plaćom sve u redu i ne vidim zašto se sada opet otvara ova tema. U svakom slučaju, ponavljam kako nisam kriv”.

Nije upitno da su informaciju o navodnim Fleginim malverzacijama s plaćama, plasirali njegovi protivnici. Dobro upućeni političar iz Istre s kojim smo razgovarali ovog tjedna, potvrdio je kako su u njegovoj stranci već nekoliko tjedana znali za kompromitirajuće podatke o IDS-ovom kandidatuza župana, uz sugestiju kako su kaznenu prijavu protiv Valtera Flege vjerovatno podnijeli njegovi politički suparnici. Podaci o prijavi došli su i do novinara lokalnog portala ipress, koji, također, vrlo često objavljuje tekstove u kojima se kritiziraju Ivan Jakovčić i vodstvo Istarskog demokratskog sabora.

Tri godine varao?

U kaznenoj prijavi se tvrdi da IDS-ov kandidat za župana Valter Flego, koji je gradonačelnik Buzeta, posljednje tri godine vara na svojoj plaći, čime je gradski proračun oštetio za više od 136 tisuća kuna.

Flegu se tereti da je svjesnom i namjernom izmjenom gradskih akata, zaobišao Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, i usprkos zakonskim odredbama prema kojima bi mu bruto plaća smjela iznositi najviše 18.201,46 kuna, odnosno oko 11 tisuća kuna neto, zadržao plaću na razini dotadašnjih pet godina mandata.

Zakonska odredba

Problem je u tome jer je u ožujku 2010. godine stupio je na snagu Zakon o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji određuje limite za plaće načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika. U Fleginom slučaju, plaća s uvećanjem od 0,5 posto za godinu radnog staža smjela je iznositi najviše 18.201,46 kuna bruto, međutim, iz imovinske kartice koju je IDS-ov kandidat za župana u svibnju 2011. godine dostavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, vidljivo je da njegova bruto plaća koja proizlazi iz mandata iznosi točno 21.741,28 kuna, odnosno, 3.539,82 kune više nego što je dopušteno temeljem zakonskih odredbi.

Ispada kako je zakonsku odredbu o smanjenju plaće, Valter Flego zaobišao Pravilnikom o radu gradske uprave Grada Buzeta koji je donijet 30. travnja 2010. godine.

Pravilnik definira da dužnosnici koji profesionalno obavljaju dužnost ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu plaću od 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, a dodana je i odredba po kojoj ima pravo na dodatak od 5 posto zbog posjedovanja znanstvenog zvanja magistra znanosti.

U zakonskom pogledu, na oba uvećanja ovakve vrste gradonačelnici, kao dužnosnici, nemaju pravo. Zato je Flego prijavljen DORH-u i Uskoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:01