LJUDIMA PREKIPJELO

Vapaj s hrvatskog otoka: ‘Već četiri dana smo kao zarobljeni. Ako se kapetan boji, šaljite drugoga!‘

Ljute se opasno na Jadroliniju, vrište kako im je gore nego taocima, tvrde kako im šalju kapetana broda od tuš kade

Ilustracija

 Božidar Vukičević/Cropix

Prekipjelo je žiteljima Lastova, zbog nedolaska katamarana i trajekta već četiri dana su zatvorenici na svom otoku, niti mogu do kopna, niti njihovi školarci, sumještani s kopna na škoj. Lastovski je kanal, kažu, za Jadroliniju postao Bermudski trokut.

Raspisali su se na društvenim mrežama ljute se opasno na Jadroliniju, vrište kako im je gore nego taocima, tvrde kako im šalju kapetana broda od tuš kade, pitaju se zašto je trajekt došao do Vele Luke, ali ne i nastavio put do lastovskog pristaništa u Ublima? Bijesni su jer je Jadrolinijin trajekt zbog loših vremenskih uvjeta zbog toga prenoćio u Veloj Luci, a na njemu i 15 njihovih sumješana kojima je tu večer brodski sic postao krevet, piše Slobodna Dalmacija.

Putnike je iz izbjeglištva sutradan spasio gliser Parka prirode Lastovo koji je more prošao bez problema, vrativši ih doma, do lastovske Brne. On je prošao, ali ne i trajekt, dovoljna im je to bila činjenica koja ih je skroz raspalila. Sipaju gnjev, ne staju, vrište, ne žele više šutjeti. Puna im je kapa svega, posebice zato što se više ne osjećaju kao građani drugog, već trećeg reda.

- To su brodi, reka bi Blaćanin, za po gustirni...

- Kapetan je polaga za vozit trabakul, a ne za brod. Ni večeras ne dolazi za Lastovo. A mali brdo od Parka prirode vozi za Brnu po putnike. Tko je ovdje lud...

- Danas je drugi dan da ne mogu doć na Lastovo. Jučer su putnici za Lastovo ostali u Velu Luku, spavali na brodu gladni, iscrpljeni, neki i bolesni. Stigli doma ujutro oko 11 sati brodom Parka prirode. Možda će, nadam se?????, bit bolje kada nam dođe ovi lijepi, novi ušminkani brod iz Grčke!?

- Daleko od očiju, daleko od srca. Sramota. Ni sutra neće doći. Da li nadležne institucije mogu reagirati na ovo. Bitno da dođe do Vele Luke, a za nas ih nije briga. Ako je kapetana strah, onda ga neka promjenu...

- Gospodin ministar je na svečanom potpisivanju ugovora za gradnju nove rive dao zanimljivu izjavu... Ovo moderno pristanište će početi naseljavati otok - samo se redaju komentari.

Marčelino Simić, najveći lastovski poduzetnik je direktno kontaktirao Slobodnu Dalmaciju. Jadroliniju je nazvao monopolistom i svetom kravom koja na njihov škoj ne želi poslati niti jedan brod, trajekt ili katamaran. S opravdanjem kako nemaju adekvatno prijevozno sredstvo. Problem pod navodnike je to što je, trajekt Lastovo, kaže, izgrađen 1969. godine u Japanu, pa je po svemu sudeći prebrzo ostario.

- Tako da više nije siguran za plovidbu. I tako smo mi građani 3.reda s otoka Lastovo. Osuđeni na boravak na pučinskom otoku bez mogućnosti kontaktiranja kopna. Srećom imamo mobitele. U mjesec dana trajekt minimum 10 do 15 dana ne vozi. Niti će ga netko voziti do Lastova dok na dobijemo neki normalni trajekt za Bermudski trokut, ili po hrvatski naš Lastovski kanal.

Na brdovitom Balkanu nama je more očito nepoznanica. Jučer su brodice bile izašle na lignje na sjevernom dijelu otoka, a zahvaljujući Parku prirode i njihovoj brodici pokupljeni su putnici s Korčule. Isti oni koji su dva dana čekali da se vrate doma, na otok. Tako da mi osuđenici ne možemo putovati s Lastova četiri dana u komadu – veli Marčelino.

Apostrofira i kako su zakinuti jer na kupljenim kartama za putovanje malim slovima piše kako prijevoznik ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko plovilo ne vozi. A boli ih i što za njih nije kontinuirano osiguran dio smještaja na trajektu u razdobljima velikih gužvi.

- Mi alternative nemamo. Od nekad ponosnih dvije tisuće žitelja otoka sveli smo se na nekih 700 uplašenih koji se misle kako i što dalje – rezolutan je Simić tvrdeći kako je ovo sve velika sramota, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18