KOŠTALA GA POLITIKA

Vatikan vjernicima: Sakramenti kod don Grubišića ne vrijede!

Zagreb, 140612.Markov trg.Sabor.Nastavak sjednice sabora na kojem je Arsen Bauk iznio prijedlog.Na slici: Don Ivan Grubisic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vatikanska Kongregacija za kler odbila je žalbu don Ivana Grubišića kojom je tražio priziv na odluku splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića, koji mu je zbog aktivnog bavljenja politikom, u skladu s odredbama Kanonskog zakona, zabranio ispovijedanje, propovijedanje, slavljenje mise i nošenje svećeničkog odijela, piše Slobodna Dalmacija.

To bi, prema teološkom tumačenju, značilo i da vjernici prema savjesti ne bi smjeli primati sakramente od don Ivana, poput pričesti ili ispovijedi, a može služiti samo privatnu misu. Grubišić se potom žalio i Kongregaciji za biskupe, koja nije poslala očitovanje, a doznajemo da ona u biti nije ni nadležna za prizive svećenika, koji spadaju u nadležnost Kongregacije za kler.

Negativan stav Svete Stolice prema Grubišićevu izletu u politiku bez dopuštenja ordinarija, što je zaista iznimka u katoličkom kleru na svjetskoj razini, bit će hladan tuš za umirovljenog svećenika, koji se branio kako suspenzija nije pravni čin, nego upravni akt nadbiskupa, te kako nije istina da je osnovao stranku i preko nje ušao u Sabor, a sve se događa upravo u dane kad ga ostale stranke pozivaju u koaliciju za predstojeće lokalne izbore.

− Možda prihvatim taj križ i kandidiram se za gradonačelnika Splita − izjavio je u nedjelju don Ivan, koji je dosad izbjegavao odgovoriti na upite o kandidaturi na izborima.

Split bi, u slučaju da Grubišić zaista i postane prvi čovjek grada, došao u jedinstven položaj da bude prvi na svijetu čiji je gradonačelnik – svećenik! Osim Vatikana, grada države čijim guvernatom upravlja kardinal Giovanni Lajolo...

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu o odbijenici Kongregacije, nego jamstvo da će “javnost o svemu biti obaviještena kad dođe trenutak”, a pretpostavljamo da objava čeka don Ivanovu kandidaturu za lokalne izbore. Ipak, ne može se ne zapaziti strah Nadbiskupije od reakcija u medijima, budući da se posljednjih tjedana intenzivirala baražna paljba lijevih komentatora prema Crkvi, pa smatraju da bi ovo bilo dolijevanje ulja na vatru.

“Kaznu obustave čina vlasti svetoga reda don Ivanu Grubišiću nadbiskup je bio prisiljen izreći, budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji ordinarija da ga, kako prije, tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline”, stajalo je u priopćenju Nadbiskupije.

Međutim, Grubišiću se kaznom ne umanjuje obveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, nego zadržava pravo na primanje mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici prema propisima financijskog sustava Nadbiskupije.

Don Ivan razloge kazne vidi u svojim stavovima prema crkvenim privilegijima i ugovorima s Vatikanom, te dodaje da je umirovljeni, a ne aktivni svećenik.

Kako će se cijela stvar rasplesti nakon što je o “slučaju Grubišić” stiglo tumačenje vatikanske Kongregacije, teško je reći, a pitanje je je li splitskom prezbiteru važnije ostati don Ivan ili zastupnik (župan, gradonačelnik) Grubišić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:42