PREGOVORI

VAŽAN SASTANAK U SANKT PETERSBURGU Ministrica Dalić se susrela sa šefom Sberbanka

Martina Dalić i German Gref
 Dragan Matić / Maxim Shematov / Hanza Media / Reuters

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, sastala se u Sankt Peterburgu, gdje je sudjelovala na Međunarodnom ekonomskom forumu, s Germanom Grefom, šefom Sberbanka, priopćili su jučer iz Ministarstva gospodarstva.

“Na marginama Foruma potpredsjednica Dalić sastala se s više sudionika, između ostaloga i s Germanom Grefom, predsjednikom Uprave Sberbanka, s kojim je razmijenila informacije i prodiskutirala činjenice o procesu izvanredne Uprave u Agrokoru”, ističu u Ministarstvu gospodarstva.

U međuvremenu, ruski mediji prenose Grefovu izjavu s foruma kako će bez dogovora vlade i kreditora pasti investicijska privlačnost Hrvatske te kako Vlada provodi aktivnosti koje potkopavaju prava kreditora, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, Dalić je, kako je Jutarnji već pisao, jučer i prekjučer sudjelovala na 20. međunarodnom ekonomskom forumu u drugom po veličini ruskom gradu.

Forum je, ističu u njenom ministarstvu, okupio predstavnike 62 zemlje te oko 8000 sudionika i više od tisuću stranih i ruskih tvrtki.

Cilj je tog foruma, kojeg zajednički organiziraju ruske vlasti i velike ruske kompanije, omogućiti raspravu o izazovima s kojima se suočava rusko i svjetsko gospodarstvo.

Dobavljače brine sudbina starih potraživanja

Samo dan nakon sastanka Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora sastali su se neki od ključnih dobavljača koncerna kako bi razgovarali o prijavi potraživanja prema Agrokoru za što im rok istječe 9 lipnja.

Sastanak je, kako doznajemo, održan jučer u Krašu i trajao je nešto manje od dva sata, a na njemu su bili predstavnici desetak dobavljača. Osim Kraša, tu su, među ostalima, bili predstavnici Atlantic grupe, Vindije, AWT-a i Alce. Nije se radilo, uvjeravaju nas naši izvori, o sastanku koji je okupio ključne ljude, nego uglavnom o susretu nešto niže razine menadžmenta, one s pravnim ili financijskim “backgroundom”. Sastanak je, kažu naši sugovornici, bio tehničke prirode.

- Rok za prijavu potraživanja od Agrokora sve je bliže, a još je puno neodgovorenih pitanja. Neki od dobavljača imaju problem regresnih mjenica, dok drugi imaju izravne financijske odnose. Tu je puno tehničkih pitanja i detalja oko kojih se moramo dogovoriti kako bismo mogli prijaviti potraživanja - rekao nam je jedan od dobavljača Agrokora.

Sudbina starih potraživanja brine i male dobavljače, posebno OPG-ove. Oni, za razliku od dijela velikih dobavljača od kojih su neki već rekli kako bi mogli podnijeti određeni otpis starih potraživanja, kažu da u njihovu slučaju takvo što ne dolazi u obzir.

- Nas ponajprije zanima kakve su šanse da nam se isplate stara dugovanja Agrokora. U našem slučaju nije realno očekivati da bismo mogli pristati na bilo kakav otpis starih potraživanja, mi smo mali dobavljači i to si ne možemo priuštiti - ističe jedan mali dobavljač.

Odgovor na to koliko će dobavljači na kraju dobiti u velikoj mjeri ovisi o kreditnom aranžmanu o kojemu Agrokor sada pregovara. Ovdje valja naglasiti kako ni veliki dobavljači ne gledaju blagonaklono na mogućnost odricanja od dijela svojih potraživanja prema Agrokoru (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:31