SABOR O AFGANISTANU

Većina za povećanje broja hrvatskih vojnika, Kajin protiv: 'Ginut će i naši dečki. Za koga i zašto?'

Prema dosadašnjoj odluci Hrvatska je mogla u Afganistanu imati maksimalno 300 vojnika, a nakon saborske odluke njihov će se broj povećati na 320
- 2009. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Gasinci, 260209.Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac i vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Brendon Mc Aloon na VP Gasinci pratili su vojnu vjezbu pripadnika Operativnog mentorskog tima-prvog mjesovitog americko-hrvatskog tima na celu s bojnikom Ivanom Galovicem koji ce biti upucen u Afganistan.Hrvatski vojnik.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - Većina parlamentarnih stranaka podupire odluku da se broj naših vojnika u Afganistanu poveća za još 20. Tijekom današnje saborske rasprave odlučno se povećanju našeg kontigenta usprotivio jedino IDS-ovac Damir Kajin koji je ocijenio kako je riječ o “izgubljenoj misiji” te je izrazio bojazan da bi uskoro mogli početi ginuti i naši vojnici. Stoga smatra kako bismo umjesto povećanja broja vojnika trebali razmišljati o njihovom povlačenju.

- Ginut će i naši dečki. Za koga i zašto? Tko će njihovim majkama ići izraziti sućut - rekao je Kajin.

Prema dosadašnjoj odluci Hrvatska je mogla u Afganistanu imati maksimalno 300 vojnika, a nakon saborske odluke njihov će se broj povećati na 320. Hrvatska je u mirovnoj misiji ISAF od 2003., a naši pripadnici kojih je u Afganistanu trenutno 294 ne sudjeluju u vojim operacijima već rade na obuci tamošnjih vojnika i policajaca.

Ministar obrane Branko Vukelić podsjetio je kako je veljači NATO pozvao svoje članice da dodatnim snagama doprinesu izgradnji sigurnosti.

- Oružane snage nakon toga su napravile analizu i zaključile da postoji mogućnost slanja dodatnih 20 instruktora - rekao je Vukelić.

Ante Kotromanović se uime SDP-a založio da se našim pripadnicima mirovinih misija u slučaju stradavanja osiguraju ista prava kao i hrvatskim braniteljima koji su stradali u Domovinskom ratu.

Oporbeni zastupnici upozorili su kako odluka o povećanju broja naših vojnika nije tek tehnička te kako moramo biti svjesni da uvijek može doći do njihovog stradavanja.

- I zato je odgovornost svih za nas i za sve ono dobro što se dogodi, ali i za sve loše - naglašava Kotromanović.

Premda je ministar obrane ustvrdio kako su potrebna financijska sredstva za povećanje kontigenta osigurana HNS-ovac Goran Beus Richemberg je zatražio pojašnjenja kako Vlada kani namaknuti potreban novac. Proračunom MORH-a za 2010. godinu za mirovne misije osigurana su 333 milijuna kuna. Kajin smatra kako bi upravo radi sigurnosti naših vojnika novac za mirovne misije trebali povećati.

- Morat ćemo rezati plaće, mirovine, ali troškove za naše dečke ne smijemo - poručio je Kajin. - HNS očekuje da će ustavne promjene, kad je riječ o slanju vojnika izvan granica Hrvatske, ostaviti Saboru iste ovlasti te da će i dalje morati sa dvotrećinskom većinom odobravati takve odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:58