IZBORI 2017.

'Većina želi Bernardića za kandidata, nećemo podržati Mrak Taritaš'

 Sandra Šimunović / CROPIX

- Ne znam koliko je nakon svega moguća kandidatura Predraga Freda Matića za gradonačelnika Zagreba. Većina članova stranke ogorčena je na njega, posebno nakon usporedbe članova Predsjedništva SDP-a s čuvarima u srpskim logorima. Ja sam tolerantna i znam da ima svoj osobit stil, ali nisu svi SDP-ovci takvi - kaže Vesna Nađ, potpredsjednica zagrebačke organizacije SDP-a i Matićeva zamjenica u Ministarstvu branitelja iz vremena Vlade Zorana Milanovića.

Tijekom verbalnog obračuna s potpredsjednikom SDP-a Rajkom Ostojićem Fred Matić je prozvao i Vesnu Nađ rekavši da je i ona, koju je “politički izmislio”, zahladila odnos prema njemu.

- Kad sam je pozdravio, gemišt se mogao ohladiti na njezinu pozdravu - rekao je Matić.

- Začudila sam se kad mi je na Glavnom odboru, nakon što smo se pozdravili, rekao: ‘I ti, drugarice!’ Ne znam što je očekivao. Zar da mu kažem kako je super što je oblatio članove stranke - iznosi Nađ svoju stranu i tvrdi da SDP-ovci na Glavnom odboru nisu u dogovoru prozivali Matića, nego su reagirali na njegove neprimjerene javne nastupe.

Smeta im pritisak

Uz napomenu da se ima pravo kandidirati, kaže da Matić o tome nije ni s kime razgovarao, niti sa stranačkim šefom Davorom Bernardićem, da namjeru nije iznio ni Predsjedništvu ni gradskoj organizaciji.

A zagrebačkoj gradskoj organizaciji SDP-a sve više smeta pritisak koji se stvara oko kandidata za gradonačelnika Zagreba, pa je predsjednik zagrebačkog Foruma mladih Matej Mišić u subotu na sastanku Glavnog odbora svima poručio da “puste Zagreb na miru jer će oni sami najbolje znati odabrati svoga kandidata”.

Problem je, međutim, što ni zagrebačka organizacija nije jedinstvena u stavu. Glavni je prijepor oko toga treba li se Davor Bernardić kandidirati na lokalnim izborima. - Većina članova želi Beru za kandidata i u njegovu bi kandidaturu uložili najviše energije - kaže Vesna Nađ, koja i sama zastupa taj stav. - Ljudi vjeruju da on može postati kandidat za gradonačelnika, a čim bi izložio kandidaturu, rejting bi mu dodatno skočio. On je često bio blokiran u svojoj političkoj karijeri, a posljedica je što ima puno kočnica. Ali, one popuštaju i sve je bolji i bolji. Šalje sve bolje i jasnije političke poruke - kaže V. Nađ te dodaje da mu kandidati koji su izgubili na unutarstranačkim izborima sada podmeću kajle, pa se mora boriti na više frontova.

Uvjerena da Bernardić jedini može poraziti Milana Bandića u Zagrebu, Nađ kaže da najbolje poznaje problematiku Zagreba i iza sebe ima infrastrukturu koja će se maksimalno angažirati da ga podupre. Samo, dodaje, treba još malo pročistiti stvari u kući, posložiti tko što radi, tko je u Saboru, a tko u vodstvu stranke, te u tome biti čvršći nego sada. Na pitanje nije li za Bernardića izlazak na zagrebačke izbore prevelik rizik, jer nije isto ako izbore izgubi predsjednik stranke ili predsjednik jedne organizacije, odgovara da je u politici rizik sve te da nije dobro previše kalkulirati i skrivati se.

Junior partner

Kada je riječ o kandidatu za gradonačenika, zagrebački SDP-ovci potpuno su složni u jednome - da neće podržati HNS-ovku Anku Mrak-Taritaš.

- Dva su glavna razloga. Jedan je da HNS ima znatno lošiji rejting od SDP-a u Zagrebu, a kao ‘junior partner’ doveo nas je pred svršen čin. Drugi je što smatramo da Mrak-Taritaš nije prava osoba koja bi donijela promjene u Zagreb, nego je veća vjerojatnost da bi bila poput Bandića - kaže nam jedan od vodećih zagrebačkih SDP-ovaca i otkriva kako nije isključeno da njegova stranka, ako Bernardić odluči da se neće kandidirati, podrži Sandru Švaljek. Jedini problem koji trenutno kod nje vide je utjecaj Darinka Kosora i HSLS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:19