JAKE SNAGE POREZNE UPRAVE

VELIKA AKCIJA PO GASTROFESTIVALIMA Izlagače mladog ulja dočekali inspektori u civilu i kažnjavali

Trebali bi kažnjavati one koji rade na crno, poručuje vodnjanski maslinar Sandi Chiavalon
Predsjednica RH u petak je posjetila Dane mladog maslinova ulja u Vodnjanu
 Danijal Bartolić / CROPIX

Jednu od najmasovnijih gastro manifestacija u Istri u posezoni, Dane mladog maslinova ulja u Vodnjanu prošlog vikenda, mnogi neće pamtiti po dobrom.

Riječ je o skupu malih vinara, maslinara, čokolatijera i pršutara koji ondje imaju priliku predstaviti proizvode tisućama posjetitelja. Ove su godine ondje bili i inspektori u civilu, i to cijelu subotu i nedjelju. Ispisane su brojne kazne, a izlagači su ogorčeni.

“Jučer oko 16.30 minuta (subota) jake snage Porezne uprave upale su u šator Festivala mladog maslinova ulja i napravile ‘masakr’. Procjenjuje se da je na teren izašlo devet do deset agenata u civilu. Brzo su se kretali festivalom i pročešljali proizvođače ulja, sira, sapuna i čokolade. Zna se da, na primjer, za krivo otisnutu deklaraciju možeš dobiti kaznu od 80.000 kuna, meni se to desilo”, piše na društvenim mrežama jedna od izlagačica na sajmu Karmen Ladavac Crepaldi.

Kaže da je jedan izlagač kažnjen sa 50.000 kuna jer mu je na etiketi vina pisalo “Made in Croatia”, a ne “Proizvedeno u Hrvatskoj”.

“Jednom su našli 45 kuna viška u kasi jučer. Bože moj, Bože moj, hoće li ga živa oderati?”, poručila je Ladavac Crepaldi.

U subotu je na teren izašla Carinska uprava, i to čak devet inspektora u civilu. Drugi je dan na terenu bila porezna, njih tri-četiri.

- Zbilja je sramota da se to radi na takav način. U Vodnjanu još nije bilo ovakvih inspekcijskog nadzora na sajmu i ljudi su s pravom ogorčeni jer smo ovdje svi koji radimo legalno. Može se nekome potkrasti u svoj toj gužvi da ima neki sitni manjak ili višak u kasi, ali to nije za drakonske kazne. Trebali bi kažnjavati one koji rade na crno - poručio je vodnjanski maslinar Sandi Chiavalon. Njemu inspekcija nije bila, ali zna one koji nisu dobro prošli. - Jednom mljekaru našli su 50 kuna viška u kasi i zato je dobio veliku kaznu - zaključio je Chiavalon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:04