NA RUBU SNAGA

Velika pobuna mještana: ‘Truje nas postrojenje čiji su vlasnici Kinezi! Ne možemo više, povraćamo od smrada‘

Mještani su pisali prijave, organizirali prosvjede, inspekcija je provela nadzor, u cijeli slučaj upleo se i DORH
 Provjereno/Nova TV

Mještani Vrginmosta u Gvozdu u Sisačko-moslavačkoj županiji tvrde - ne možemo više, gušimo se od smrada.

Naime, prije godinu i pol, u središtu mjesta, kineski vlasnici, kojima je dozvolu za gospodarenje otpadom izdala Sisačko-moslavačka županija, otvorili su tvornicu za recikliranje plastike.

"Mi povraćamo od toga, povraćamo od tog smrada, ne možeš ni gledati, grize te za oči‘‘, tvrdi mještanka Vrginmosta, a u strahu su iz zbog onih najmlađih: ‘‘Vrtić je 100 metara od tvornice, naša udruga i djeca koja se tu igraju u parku je 200 metara od tvornice, ljudi žive kraj tvornice, djeca ulaze u dom, smrde po izgorenoj plastici‘‘, rekla je za emisiju "Provjereno" Maja Turniški.

Mještani su pisali prijave, organizirali prosvjede, inspekcija je provela nadzor, u cijeli slučaj upleo se i DORH zbog sumnje u kazneno djelo onečišćenja okoliša, no vidljivih pomaka još nema.

image
Provjereno/Nova TV
image
Provjereno/Nova TV

Kako navode, nemaju problema s otvaranjem tvorničkih postrojenja u svom mjestu, ali ono na što nikako ne pristaju jest na ugrozu svojih života, jer netko ne poštuje zakonske norme poslovanja. Sama tvornica za preradu plastike zgrada je bivše tekstilne tvrtke koja, tvrde, nije konstruirana za obradu plastike.

"Žena koja je radila tu kaže da iz tih vreća ispadaju štakori, i živi i mrtvi. Rekla je da melju tu neku plastiku, a jedan dio se topi. Kada tope, oni zatvore vrata da ne bi smrad kao izašao van, ali radnici ne mogu unutra živjeti od smrada i otvaraju vrata i onda taj smrad ide okolo", rekla je stanovnica Vrginmosta za "Provjereno".

Direktor tvrtke "Provjerenom" je rekao: "Sad ćemo zaustaviti sve i napraviti legalno!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:50