GRADE HDZ ZA ZAGREB 2021.

VELIKE PROMJENE NAKON IZBORNOG DEBAKLA DRAGE PRGOMETA Andrija Mikulić već je prošlost, a za novog šefa organizacije figuriraju dva imena

Bandić je osvojio HDZ-ovu bazu: Dubravu, gornju i donju, Sesvete, Peščenicu, Brezovicu... Mi smo se raslojili, procjenjuju u HDZ-u
 Goran Mehkek / CROPIX

- Drago Prgomet je, vjerujem, dao sve od sebe, ali očito nije bilo dovoljno. Treba nam nešto novo - poručuje Stanko Gačić, predsjednik Područnog odbora Maksimir zagrebačke organizacije HDZ-a, jedne od dvije gradske četvrti u kojima je HDZ ostvario najbolji rezultat.

Druga četvrt u kojoj su HDZ-ovci pobijedili od 17 zagrebačkih četvrti je Gornji grad-Medveščak gdje je nositelj liste bio Mislav Herman, kojeg se ovih dana neslužbeno spominje kao potencijalnog nasljednika Andrije Mikulića na čelu zagrebačke organizacije HDZ-a. No, spominje se u toj kombinaciji kao povjerenika u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a, neslužbeno doznajemo, i Karla Resslera, Plenkovićeva savjetnika.

Nisu prioritet

- Nekoliko se imena spominje, dobro stoji i Herman, a i Ressler, ali to se još ne zna jer trenutno zagrebačka organizacija nije prioritet. No, sigurno je da tu organizaciju čekaju duboke i korjenite promjene - kaže nam izvor blizak vrhu stranke.

Zagrebačka organizacija HDZ-a, zapravo, djeluje kao da je “zapela” na razmeđu između Karamarkova HDZ-a i onog kakvog zamišlja šef HDZ-a Plenković.

Predsjednik organizacije ostao je iz doba bivšeg šefa HDZ-a Mikulić, kojem oduvijek leđa drži Milijan Brkić, kao i njegova baza u organizaciji, a kandidat na izborima bio je Drago Prgomet, čovjek kojeg je predložio stranački vrh te je slovio kao Plenkovićev izbor.

- HDZ je u Zagrebu neprepoznatljiv, birači ne znaju tko je i što je ta organizacija - komentira jedan analitičar.

- Zagreb uvijek padne u drugi plan zbog državne razine, kao neko neželjeno dijete, jer politika je pitanje trenutka, pragmatika, nema idealnih uvjeta te se uvijek riskira sa Zagrebom zbog mira u Saboru - kaže, pak, naš sugovornik iz stranke.

Daje se podrška Bandiću u Zagrebu da bi njegovi zastupnici očuvali većinu u Saboru.

Detaljne analize

Ali predsjednik HDZ-a Plenković najavio je da će Mikulić napraviti detaljno izvješće rezultata, kao i kandidat Prgomet.

- Nakon tih analiza donijet ćemo odluke. No sigurno je da ćemo ići u osvježivanje ekipe jer moramo izgraditi tim za izbore 2021. godine - najavio je šef HDZ-a. Mislav Herman jučer je također komentirao spekulacije da bi mogao naslijediti Mikulića na čelu zagrebačkog HDZ-a. - Nemam komentara - kratko je rekao. Iz razgovora s nizom zagrebačkih HDZ-ovaca očito je kako nisu zadovoljni ostvarenim rezultatom u Zagrebu u kojem su najviše glasova osvojili u samo dvije gradske četvrti, u njih osam zauzeli su drugo mjesto, u šest treću poziciju, a u jednoj, na Trnju, četvrto mjesto. Primjera radi, Bandić je prvi u čak devet gradskih četvrti. Neki od naših sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a nedostatak vide u Mikulićevu načinu vođenja organizacije proteklih godina te ističu da je njegovo “favoriziranje pojedinaca bez kriterija” zasigurno pridonijelo debaklu u Zagrebu, drugi smatraju da je Drago Prgomet prekasno ušao u kampanju i da bi HDZ svojeg budućeg kandidata za gradonačelnika trebao graditi kroz dulji vremenski period i, ako je moguće, kaže naš sugovornik, “s distancom od Bandića”.

Velika većina naših sugovornika složila se s time da im je Bruna Esih u suradnji sa Zlatkom Hasanbegovićem također preotela brojne glasače.

Međutim, HDZ-ovci s kojima smo razgovarali kažu kako ih je ipak najviše iznenadio uspjeh Bandića za kojeg, kažu, da je “osvojio sve HDZ-ove utvrde u metropoli”.

- Bandić je osvojio HDZ-ovu bazu: Dubravu, gornju i donju, Sesvete, Peščenicu, Brezovicu... Prepoznali su ga naši birači jer smo se mi raslojili. Treba nam osvježenje - komentira naš izvor iz vrha zagrebačkog HDZ-a.

Najbolji i najgori

Stanka Gačića, šefa PO Maksimir, pitali smo kako je uspio u svojoj četvrti osvojiti četiri mandata, i to prvi put, ističe, u “povijesti pobijediti SDP”.

- Mi smo osvojili četiri mandata, a SDP tri. Uspjeh smo ostvarili jer smo realizirali projekte u vrijednosti od 90 milijuna kuna iako je naša gradska četvrt na raspolaganju imala 32 milijuna kuna, ali smo maksimalno iskoristili sredstva drugih gradskih ureda - kaže Gačić, koji je bio i nositelj liste te smatra da građane na toj razini ne zanimaju ideologije, nego konkretni projekti. Najgori rezultat je HDZ postigao u gradskoj četvrti Trnje gdje je tek na četvrtome mjestu s osvojenih 13,70 posto. Većina naših sugovornika rekla je kako sada treba “napraviti analizu rezultata te na temelju nje doći do nekih konkretnih zaključaka”. No jedan od naših sugovornika iz zagrebačke organizacije smatra da će budućnost organizacije ovisiti i o tome što će se dogoditi na nacionalnom nivou.

- Treba vidjeti idemo li na - prijevremene izbore. Naime, ako idemo, nema potrebe da se opet “sližemo” s Bandićem, trebali bismo bolje složiti organizaciju kako bismo na sljedećim izborima imali šansu - komentira naš sugovornik.

Bandić

Naš drugi sugovornik iz vrha zagrebačkog HDZ-a analizira kako su se oni u Zagrebu pripremali na “borbu sa SDP-om, a dogodio im se Bandić”. - Mi smo ostali na istom nivou, što se tiče podrške, ali Bandić je zaista iskočio - smatra naš sugovornik. Većina sugovornika ne podržava ideju o raspuštanju organizacije. - U Zagrebu bi morali izgraditi svoju priču, a ne podilaziti Bandiću. Raspuštanje ne donosi dobro iako se ne slažem s Mikulićevim načinom vođenja organizacije - smatra naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:33