'DONJODRAVSKA OBALA'

VELIKO PRIZNANJE Novinar Jutarnjeg Drago Hedl laureat je književne nagrade 'Kočićevo pero'

Hrvatski novinar i pisac Drago Hedl dobitnik je književne nagrade "Kočićevo pero", objavila je u utorak Zaklada Petar Kočić koja djeluje u Banjoj Luci i Beogradu.

Hedl je nagradu dobio za svoj prvi roman "Donjodravska obala" koji govori o odrastanju u Osijeku pedestih godina prošloga stoljeća te društeno-političkim okolnostima u to vrijeme.

Predsjednik žirija Nikola Vukolić u obrazloženju odluke istaknuo je kako je Hedl s mnogo plastičnih detalja, neposrednošću dječjeg doživljaja, opisao sociološku, psihološku, pa i političku atmosferu jednog vremena uskomešanog nastupom komunističke vlasti, diktaturom jednoumlja i brutalnost lišenu svake logike i razumnog opravdanja.

Nagrada će Hedlu biti uručena 14. studenog u Zagrebu, na sajmu knjiga Interliber.

Hedl je rođen u Osijeku 1950. Nakon studija književnosti radio je kao urednik literarnog časopisa "Revija". Od 1980. radi kao novinar i urednik u redakcijama Glasa Slavonije, Slobodne Dalmacije, Novoga lista, Feral Tribunea i Jutarnjeg lista.

Objavio je deset knjiga: zbirke kratkih priča, eseja i reportaža, te nekoliko publicističkih djela. U osječkom komornom kazalištu Miniteatar igrana su mu tri dramska teksta, a autor je i nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima je i "Vukovar, završni rez" (2005.), nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu 2006.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:40