NAJJAČA OLUJA U 57 GODINA

VIDEO, FOTO DEVET SATI PAKLA NA AUTOCESTI A3 'Dizalicom smo morali micati kamione da spasimo život trudnici i bebi'

Tri autobusa sa 120 djece nisu se pomaknula 5 sati. Cijelu dramu izazvao je vozač kamiona s ljetnim gumama koji se parkirao i otišao!

NOVO 21:48 - Nakon najveće mećave u posljednjih 57 godina koja je u subotu okovala veći dio Hrvatske, meteorolozi za sutra opet najavljuju snijeg!

Kako najavljuje DHMZ, u početku dana bit će vedro ili malo oblačno. Već prijepodne sa zapada jače naoblačenje na Jadranu s kišom i snijegom, a u unutrašnjosti snijegom, osobito u gorju i Slavoniji. Vjetar većinom slab, na Jadranu ujutro umjerena bura i tramontana, a zatim istočnjak u jugo. Jutro vrlo hladno s temperaturom zraka u unutrašnjosti od -14 do -8, na Jadranu između -3 i 3, a najviša dnevna od -4 do 1, na Jadranu između 4 i 10 C.st.

U Zagrebu će biti umjereno do znatno oblačno povremeno uz mogućnost slabog snijega. Vjetar većinom slab. Jutro vrlo hladno s temperaturom zraka od -11 do -8, i najvišom dnevnom između -3 i 0 C.st.

Kako je večeras izvijestio HAK, sutra se na Jadranu, u unutrašnjosti, osobito u gorju i u Slavoniji očekuje se snijeg. Vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme. U priobalju će biti moguće su zabrane za pojedine skupine vozila zbog jake bure. Na graničnim prijelazima pojačan promet teretenih vozila očekuju se na Bregani, Maclju, Pasjaku i Bajakovu. Mogući su problemi i u trajektnom prometu.

-----------------------------------------------

20:36 - Tragedija u Slatini: Majka (35) 17-mjesečnog djeteta preminula dok je čistila snijeg ispred kuće!

Tijekom čišćenja snijega ispred obiteljske kuće u Slatini u nedjelju prijepodne preminula je 35-godišnja I. D., koja je iza sebe ostavila 17-mjesečno dijete. Nije poznato što je izazvalo smrt mlade žene koja, kako neslužbeno doznajemo, do sada nije imala ozbiljnijih zdravstvenih tegoba niti se liječila od neke bolesti.

Njezino tijelo pronašli su ukućani, koji su je krenuli dozvati unutra i to nakon što se ona nije vratila duže od očekivanoga, budući da je iz kuće izašla samo na kratko kako bi očistila snijeg koji je napadao na kućni prilaz. Opširnije pročitajte OVDJE!

---------------------------------------------

Snježna mećava i nesavjesni vozači uzrok su subotnjeg prometnog kolapsa na autocesti A3, kada je zbog sudara dvaju tegljača turskih tablica oko dva kilometra poslije čvora Ivanić Grad u smjeru istoka na stotine ljudi ostalo zarobljeno u svojim automobilima čak devet sati, bez hrane i vode, na temperaturi koja se spustila nekoliko stupnjeva Celzijevih ispod nule.

FOTO, Zagrepčanin 4 sata čamio na A3: ‘Odvezli su mi auto sa smrznute autoceste i naplatili 1057 kuna’; HAC odgovorio ljutitim vozačima: 'Prometni kolaps uzrokovalo je 30 kamiona bez zimske opreme'

U koloni koja se protezala 3,5 kilometra od 10 do 19 sati odvijala se prava drama. Tri autobusa sa 120 djece iz Nove Gradiške, starosti od pet do 12 godina, ostala su pet sati zarobljena u snijegu. Hitna pomoć iz snježne kolone uspjela je izvući jednu trudnicu koja je dobila trudove. Ne zna se je li dijete rođeno na putu do bolnice. Liječnici su intervenirali i zbog slučaja jednog čovjeka koji je imao srčanih problema. Njega su također odvezli u bolnicu, a kako doznajemo, stanje mu je stabilno.

Zastoj na dijelu autoceste između Križa i Ivanje Reke, kako nam je ispričao Milan Stanković, direktor sektora održavanja u Hrvatskim autocestama, izazvao je vozač tegljača turskih tablica, koji nije imao zimsku opremu, iako su sve službe danima upozoravale na velike količine snijega koje su se očekivale.

Za sve krive ljetne gume

Vozač se kretao brzinom od 70 do 80 kilometara na sat s ljetnim gumama, a u jednom trenutku naglo je zakočio i nakon što se u njegov kamion zabio drugi tegljač, također s turskim tablicama, uzrokovao je sudar i potpuni kolaps u prometu. Iza tih dvaju kamiona bilo je još stotinjak teretnih vozila turskih, bosanskih i makedonskih tablica. Skandalozno je da većina njih nije imala zimsku opremu, zbog čega su djelatnici HAC-a cijeli dan izvlačili kamione koji su blokirali promet u oba smjera. A vozač koji je sve to uzrokovao, nonšalantno je izašao iz kabine, zaključao kamion i otišao na dva sata negdje na toplo. Poslije ga je dočekala policija koja mu je uručila kaznu.

Ovo je bila najveća akcija izvlačenja vozila sa autoceste u povijesti HAC-a. U njoj je sudjelovalo na desetine djelatnika HAC-a. Policijski službenici tamo su došli s 15 svojih vozila. Taj dio autoceste čistilo je 10 ralica, a dvije 60-tonske dizalice izvlačile su kamione. Na autocesti bilo je nekoliko vozila Hitne pomoći. Njihovi djelatnici intervenirali su dva puta, zbog trudnice i čovjeka sa srčanim problemima, a Crveni križ i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, izmorenim i prestrašenim vozačima dijelili su topli čaj i sendviče.

FOTO, HRVATSKA U NAJVEĆOJ MEĆAVI OD 1955. Prometni kolaps: Tri autobusa sa 120 djece zapela na autocesti, kod Popovače se prevrnuo kamion!

- Nastao je opći kaos zbog neodgovornih vozača. Naše dizalice intevernirale su čak 50 puta. Zbog sudara je promet bio u zastoju, a mi smo morali obići taj dio autoceste i doći iz suprotnog smjera. Prvo smo maknuli ta dva tegljača, a onda smo micali jedan po jedan kamion sa strane ceste, u pomoćnu traku. Većina koja je bila u voznom stanju nastavila je putovanje, tek ih nekoliko dotegljeno do obližnjih parkirališta. Imali smo problema i s onim vozačima koji nisu htjeli da ih povučemo, jer su se bojali da im to ne naplatimo. U tim slučajevima je intervenirala policija - priča nam Stanković, koji je i sam u subotu 12 sati proveo na terenu sa svojim djelatnicima.

Stanković kaže da se očito tim vozačima tegljača žurilo negdje, jer da su, primjerice, vozili 30 kilometara na sat i sa ljetnim gumama, ne bi došlo do prometne nesreće.

- Kod kočenja pri takvoj brzini sa ljetnim gumama nisu imali izgleda - tvrdi direktor Sektora održavanja u HAC-u koji demantira sve one koji su okrivili njihove zimske službe za kaos na autocesti A3:

- Cesta je bila praktički crna, a na nekim mjestima možda je bilo maksimalno centimetar pokrivača. Naše službe čiste stalno i u ova dva dana potrošili smo 2300 tona soli za sve ceste koje su u našoj nadležnosti. Pet sati nakon što je prestao padati snijeg sve je već bilo čisto - uvjerava nas.

Neshvatljivo je, kažu u HAC-u, da su i nakon ove iznimno teške prometne situacije, vozači i dalje kretali na put prema toj dionici autoceste. A u trenutku dok su televizijske kamere snimale prilog o uvjetima na autocestama, u kadru su se mogli vidjeti tegljači sa ljetnim gumama.

Pobuna vozača

Neki su se, pak, vozači bunili jer su im unatoč višesatnom zastoju djelatnici HAC-a naplaćivali cestarinu. Stanković kaže da su oni dali naputak svojim djelatnicima da ne naplaćuju cestarinu vozačima koji se bune zbog uvjeta na cesti. Dakle, oni koji su protestirali, dobro su prošli, a oni koji su šutjeli, njima je cestarina naplaćena. Zar ne bi bilo pošteno da se cestarina uopće nije naplaćivala, pitamo

- Mi nemamo takve ovlasti da to možemo odrediti u jednom danu. To bi trebala biti odluka na višem nivou, možda od strane Vlade. Međutim, europska iskustva su takva da se cestarine uvijek naplaćuju. Jer mi upravljamo cestama i naša je briga da su ceste čiste, a ako dođe do prometne nesreće, to je nadležnost policije - pojašnjavaju nam u HAC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:26