SINDIKALNA DIVERZIJA

VIDEO, FOTO: Radnici Salonita 'polugom pravde' razvalili ulaz i zauzeli tvornicu

 Joško Ponoš/Cropix

VRANJIC - Sedamdesetak bivših radnika ozloglašenog vranjičkog „Salonita“, u ponedjeljak ujutro velikom željeznom polugom razvalili su stakleni zid na zgradi tvornice i kroz staklene se krhotine, koje su se rasipale i prštale na sve strane, provukli u unutrašnjost tvornice.

Nasilan ulazak s „polugom pravde“, kako su nazvali šipku kojom su, predvođeni HUS- ovim sindikalcima Jozom Marićem i Markom Mikačićem, provalili i otvorili sebi put u tvornicu, uslijedio je nakon što su im stečajni upravitelj Mirko Kozina i stečajni sudac Joze Čalete zabranili svaki ulazak u prostore tvornice te poručili da sindikalne i druge sastanke održe na kiši.

Ogorčeni i bijesni, bez straha od mogućih ozljeda pa i posljedica svoga čina, zaposjeli su tvornicu i planirani skup, unatoč svim zabranama, održali.

– Od današnjeg dana ovo je model kako će, ne samo radnici Salonita, već svi obespravljeni u Hrvatskoj, ulaziti u tvornice u kojima su desetljećima ostavljali znoj i suze, a iz kojih su bešćutno stjerani na ulicu. Naša „poluga pravde“ poruka je svim hrvatskim radnicima da pravdu konačno uzmu u svoje ruke, a državi da se pozabavi sa stečajnim sucima koji štite kriminal - kategoričan je bio Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju.

- Ovi radnici nikada i ništa nisu prekršili - ogorčeno će Marić - ništa iz tvornice nisu otuđili, osim smrtonosnog otrova koji su tu pokupili, a suci i upravitelji ih danas žele pretvoriti u kriminalce.

- Ne bojimo se ni kaznenih prijava, ni policije, ničega. Ako nas dođu izbaciti, „obuku“ smo zahvaljujući svim njihovim prljavim radnjama prošli - dobacuju okupljeni radnici.

Marko Mikačić, sindikalni povjerenik HUS-a za Salonit, još jednom je upozorio kako je posao na nastavku sanacije Salonita,oprečno svim dogovorima s premijerkom i Vladom, oduzeo radnicima kruh iz ruke.

Naime, dodijeljen je trogirskoj tvrtki Adratica Blizna koja, dokumenti nadležnog Ministarstva potvrđuju, nema potrebite dozvole za obavljanje sanacije i dekontaminacije prostora, kako tvrdi Mikačić.

Umjesto poštivanja obveze zapošljavanja 40 radno sposobnih Salonitanaca koji nemaju uvjete za mirovinu, napominje, uslijedila je stroga zabrana pristupa tvornici.

Kriminal je to kojeg štite stečajni sudac i stečajni upravitelj i kojem treba stati na kraj! – poručuju radnici koji, vele, neće odustati od traženja da država, sukladno svojim obećanjima, stane iza obespravljenih te skrbi i brine za njih dok se ne iznađu odgovarajuća rješenja njihovog statusa.

Što se pak tiče tvrtke Adriatic Blizna , uvjereni su da iza nje stoji većinski vlasnik Salonita Jozo Čurković , koji se od zakona skriva u susjednoj BiH. To potkrjepljuju saznanjima da je vođenje poslova sanacije za tu trogirsku tvtku povjereno upravo njegovom čovjeku, Ivi Marianiju.

Sindikalni vođa policiji: Staklo je samo palo

Staklo je samo palo! Pola sata nakon nasilnog osvajanja tvornice, na teren su izašli i djelatnici policije. U prijateljskom tonu obratio im se sindikalni vođa Jozo Marić.

- Imali smo namjeru samo održati sindikalni sastanak u tvornici. Vani je padala kiša, a kako nam kriminalci nisu dopustili ulazak u tvornicu, pred nama se našlo jedno veliko staklo koje je samo palo – izjavio je pred organima reda Marić. A oni su upravo tako zapisnik i sastavili, no nisu otjerali radnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:58