POVODOM DANA ŽENA

VIDEO: 'HRVATSKA BOJNICA RUŠI KULTUROLOŠKE BARIJERE' NATO objavio priču o hrvatskoj časnici u Afganistanu!

 YouTube

Na službenim NATO-ovim stranicama je povodom sutrašnjeg Dana žena objavljen video prilog pod naslovom "Hrvatica koja ruši kulturološke barijere".

Radi se o bojnici Vlasti Zekulić, jednoj od najperspektivnijih časnica Oružanih snaga RH i rođenoj Splićanki, koja u svom drugom posjetu Afganistanu predaje na tamošnjoj nacionalnoj vojnoj akademiji.

Kako se vidi na videu, tema predavanja su utjecaji narkotika, a studenti akademije, iako dolaze iz zemlje gdje se žene smatraju građanima drugog reda, pozorno slušaju i nemaju ništa protiv ženske instruktorice.

- Vrlo su otvoreni i prijateljski nastrojeni. Prihvatili su me kao zapovjednicu i nikada nisu učinili i najmanju gestu zbog koje bi se osjećala nepoželjnom - kazala je bojnica Zekulić.

Hrvatska od 2006. godine sudjeluje u međunarodnom programu obučavanja pripadnika afganistanske vojne policije.

Podsjetimo, kako je Jutarnji već pisao , tadašnja poručnica Zekulić je prva zapovjednica hrvatskog voda u Afganistanu. Sa svojim vodom iz sastava Vojne policije na šest mjeseci u Afganistan je otišla 2004. godine.

Vojno obrazovanje stekla je na američkoj vojnoj akademiji Citadel u Južnoj Karolini. Prethodno je nakon srednje škole upisala kriminalistiku jer je željela biti detektiv ili inspektor.

U Hrvatsku se vratila kao diplomirani inženjer računarstva i menadžmenta informacijskih sustava. Nakon povratka iz Afganistana bila je član tima koji je javnosti objašnjavao zbog čega Hrvatska treba postati članicom NATO-a.

Kasnije je raspoređena kao pobočnik zamjenika načelnika Glavnog stožera. No, ured nije bio za nju. 2011. je imenovana zapovjednicom Kadetske bojne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:58