GLAVNI TAJNIK NATO-A

VIDEO: 'Hrvatski vojnici u Afganistanu rade sjajan posao'

Glavni tajnik NATO-a zahvalio predsjedniku Josipoviću na iznimnom angažmanu Hrvatske u mirovnim operacijama pod zapovjedništvom Saveza
 AFP

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović susreo se u petak s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom koji se u Zagrebu nalazi na službenom posjetu. Ovo je Rasmussenu prvi posjet Hrvatskoj kao punopravnoj članici NATO saveza te se tom prilikom susreo i s premijekom Jadrankom Kosor.

- Održanje mira ćemo prepustiti samim Afganistancima čim to prilike dopuste. Stoga nam je vrlo važno kvalitetno uvježbati afganistanske snage sigurnosti kako bi same mogle preuzeti tu veliku odgovornost. Jako cijenimo sudjelovanje hrvatske vojske u misiji u Afganistanu, a vaši vojnici rade sjajan posao - izjavio je Rasmussen za sastanka s Kosor..

U ranijem susretu predsjednikom Josipovićem, glavni tajnik NATO-a zahvalio je na iznimnom angažmanu Hrvatske u mirovnim operacijama pod zapovjedništvom NATO-a, prije svega na vojnim jedinicama uključenima u misiju ISAF u Afganistanu. Uz to, Rasmussen je pohvalio odluku povećanja broja hrvatskih vojnika koji će biti angažirani u obuci afganistanskih snaga sigurnosti.

Josipović i Rasmussen razgovarali su i on novom Strateškom konceptu NATO-a koji će se vjerojatno usvojiti na summitu zakazanom za studeni ove godine. Osvrnuli su se i na trenutno stanje u regiji kao i situaciju na globalnom planu te izazove koje ona donosi.

Predsjednik Josipović još je jednom jasno istaknuo trud koji Hrvatska ulaže u ostvarenje ciljeva NATO-a i stabilizaciju prostora jugoistočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:50