PAKAO NA KRUZERU

VIDEO: 'IZ VATRENOG OBRUČA SPASILI SMO 2220 PUTNIKA' Hrvatski pomorci nakon tri sata ugasili požar na kruzeru

 YouTube

'Bravo, bravo, bravo!!!', bile su riječi koje je 27. svibnja u 2 sata i 25 minuta u noći s razglasa probudile putnike i posadu 17 godina starog kruzera. Njih više od tri tisuće. Članovi posade, izdrilani poput marinaca znali su da je usklik 'bravo' šifra za požar, te da se što prije, u punoj opremi, moraju pojaviti na dogovorenoj poziciji, piše Slobodna Dalmacija.

Grandeur of the Seas bio je usred sedmodenvnog krstarenja od američkog Baltimoreado bahamskog otoka CocoCay kad je na krmi izbio požar i kad su misiju spašavanja na Atlantskom oceanu u svoje ruke preuzeli Hrvati. Više od 70 posto časnika koji su sudjelovali u akciji spašavanja i zapravo rukovodili akcijom, bili su Hrvati.

Jedan od njih, u rangu najviših oficira upravljao je evakuacijom, drugi je rukovodio pripremom čamca za spašavanje, treći pazio na pogon broda, četvrti na sustav ventilacije, pet i šesti su predvodili grupe koji su smirivale goste.

Vatra je izbila između treće i šeste palube na krmi broda, a plamen je doslovce gutao sve pred sobom. U sekundi je pred njihovim očima nestajala brodska oprema.

Borba s plamenom trajala je tri i pol sata, a hrabra, pribrana i uvježbana posada najzaslužnija je što nije došlo do tragedije o kojoj bi svijet danima govorio.

Brod kompanije 'Royal Caribbbean' nijednog trenutka nije izgubio pogon, stabilnost i mogućnost manevriranja i u konačnici je stigao do Freeporta.

Gosti su bili oduševljeni i doslovce su grlili svoje garave spasioce. Kada su izašli na kopno putnici su zatražili da se gasitelji postroje kako bi im mogli zahvaliti. Pljesak se dugo nije stišavao, bile su to prave stadionske ovacije, da bi na koncu uslijedila kolektivna zahvala iz 2220 grla: 'Bravo, bravo, bravo!', piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:49