SNIMKU OBJAVIO NA FACEBOOKU

VIDEO: OČAJNIČKI POTEZ MLADOG POLJOPRIVREDNIKA IZ VRGORCA Odlučio posjeći stabla breskvi u punom rodu: Ne mogu više, zelena mafija diktira sva pravila

 Screenshot/Facebook

Madi poljoprivrednik iz Vrgorca Toni Kalajžić odlučio je posjeći sva stabla breskvi u punom rodu koje uzgaja. Razlog tome je premalena cijena koju za ovo voće (i ne samo ovo) nudi uvoznički lobi, te tako tjera ljude da svoje proizvode prodaju u bescjenje.

Nema šta čekat....', napisao je Kalajžić, koji već 20 godina živi od poljoprivrede, na Facebooku gdje je objavio i video svog očajničkog poteza.

- Ja sam 1980. godište, živim u Dusini, imam troje djece, i ne radim nigdje, radim na svojoj zemlji. A ne mogu spojiti kraj s krajem - govori za N1 Kalajžić.

- Vozio sam u petak u Split, na zelenu tržnicu, voće i od petka u 2 popodne do subote ujutro prodao sam samo 7 gajbi, propalo mi je voća vrijednog najmanje 1.000 eura. Zašto? Hladnjače su pune uvoznih bresaka, zelena mafija diktira pravila igre... trgovački lanci nude 4 kune za naše breskve, a prodaju ih vama i za triput više. Ne mislim da mogu ispravit krivu Drinu, i meni ne treba ni lipe poticaja, želim samo da naš proizvod ima koliko-toliko pristojnu cijenu - kaže ovaj poljoprivrednik koji, osim bresaka, uzgaja i grožđe, nektarine, jabuke, šljive...

- Ne tražim i ne očekujem da će mi kupit breskvu za 9, 10, 11 kuna, ali neka riješe tržište, neka ograniče količinu voća koje dolazi iz uvoza, a čija se kvaliteta s ovim našim ne može upoređivati - kaže Kalajžić koji, nakon 20 godina rada na zemlji razmišlja 'ostavit sve i otić u Njemačku'.

- Surova stvarnost naših poljoprivrednika koji se ne mogu boriti protiv zelene mafije. Gorčina je toliko jaka da su spremni ispilati stabla breskve u punom urodu. Teška na budućnost čeka kraj jakog uvoznog lobija. Bitno da mi spašavamo privatni Agrokor dok naš poljoprivrednik pati. E moj narode... - komentirao je ovaj zaista tužan prizor i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:28