TRAŽE I POMAGAČE?

VIDEO Policija uhitila osumnjičenog za obje eksplozije! To je Vojislav Blažević (53), ozlijeđen u eksploziji na Stenjevcu!

Policija i dalje ne zna koji je bio pravi motiv za podmetanje eksploziva. Prijeti mu do pet godina zatvora...

ZAGREB - Ni 25 pretraga stanova, automobila, računala i mobitela, dvije stotine izuzetih predmeta i tragova te 250 obavijesnih razgovora koje je policija odradila u zadnjih četiri dana i noći nisu otkrili pravi motiv dvaju bombaških napada u zapadnom dijelu Zagreba. No, zagrebački istražitelji radili su danonoćno i na kraju napokon otkrili osobu za koju postoji osnovana sumnja da je odgovorna za obje eksplozije.

Riječ je o Vojislavu Blaževiću, 53-godišnjem paraglajderu iz Zagreba za kojeg se odmah na početku sumnjalo da bi mogao biti povezan s eksplozijama koje su se dogodile 9. i 11. siječnja u Podsusedu i Stenjevcu , a koji je danas uhićen i službeno osumnjičen za postavljanje improviziranih eksplozivnih naprava na prugu i autobusnu stanicu.

No, pravi motiv zašto je to Blažević učinio policija ili još ne zna ili, u interesu istrage, to još ne može podijeliti s javnošću.

Protiv Blaževića će nadležnom Državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava za dovođenje u opasnost imovine i života općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za to djelo, po članku 215. Kaznenog zakona, prijeti mu maksimalna kazna zatvora od pet godina.

Istraga će pokazati tereti li se osumnjičenog za još neko kazneno djelo. U sljedeća 24 sata bombaša će i službeno ispitati, nakon čega će istražni sudac Županijskog suda odlučiti prihvaća li kaznenu prijavu i odrediti mu istražni zatvor ili ga pustiti na slobodu.

Do tog trenutka Vojislav Blažević ostaje u Vinogradskoj bolnici u kojoj se oporavlja od posljedica ranjavanja bombom koju je, vjeruje policija, sam aktivirao. Ako mu se odredi istražni zatvor, prebacit će ga u zatvorsku bolnicu.

(Na slici glasnogovornica Jelena Bikić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, FOTO: Admir Buljubašić/CROPIX)

Međutim, mnoga pitanja ostaju otvorena. Prije svega, što je inače omiljenog, uvijek nasmijanog susjeda koji je mislio samo na letenje i kojem su kolege i prijatelji osnovali grupu podrške na Facebooku s više od 550 članova natjeralo da izvodi ovakve akcije.

Policiji je istraga o motivu zločina dodatno otežana zbog činjenice da Blažević odbija surađivati s njima, a u Vinogradskoj bolnici posljednja dva dana je i štrajkao glađu. Zbog toga još nisu sigurni je li Blažević jedini umiješan u ovaj slučaj ili je imao više pomagača.

Za Vitomira Bijelića, načelnika krim policije MUP-a, i Gorana Burušića, načelnika PU zagrebačke, sumnje nema.









- Dio vještačenja na 200 pronađenih predmeta i tragova već je završen i ta su vještačenja samo potvrdila da smo u pravu. Zatvorili smo krug indicija protiv osumnjičenika - ustvrdio je danas poslijepodne Vitomir Bjelić na izvanrednoj konferenciji za medije, dodajući da za njih posao nije završen.



U sjedištu krim policije u Heinzelovoj ulici je, naime, osnovan posebni multidisciplinarni odred koji će se baviti ovim slučajem. Sastavljen je od pripadnika kriminalističke policije, djelatnika obavještajne zajednice i pripadnika vojne policije.

- Ovo nije kraj. Želimo bez sumnje utvrditi sve, ali baš sve činjenice o pripremi i izvršenju ovih kaznenh djela. Ne isključujemo mogućnost pomagača. Zasada nedostaju neki elementi koji bi upućivali na to da je riječ o terorističkim napadima, ali nijednu mogućnost ne možemo isključiti - napomenuo je Bijelić.

Policiji sada ostaje da osim motiva, koji je goruće pitanje, utvrdi i kako je i gdje Vojislav Blažević nabavio ili kupio eksploziv te je li improvizirane eksplozivne naprave sastavio sam ili je to netko napravio za njega.

O sastavu i vrsti eksploziva policija danas nije željela govoriti, što je pravdala interesom istrage, ali kako smo već neslužbeno objavljivali, najvjerojatnije je riječ o TNT-u, vojnom eksplozivu koji je jednostavno nabaviti.

- Kombiniranim vještačenjem ostataka eksplozivnih naprava utvrđena je vrsta eksploziva te način i mehanizam njihova aktiviranja. Izuzeti su predmeti dali odgovarajuću potkrepu sumnjama policije - rekao je danas Vitomir Bijelić.

Policiju su novinari pitali i za dokaze koji su pronađeni u Blaževićevu stanu, s obzirom na to da se, prema nekim neslužbenim izvorima, zna da je u kući u Gospodskoj ulici u Zagrebu držao fitilje , no načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić nije na to pitanje htio odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:20