SRAMOTNE IZJAVE

VIDEO Šljivančanin: 'Zbog ničega se ne kajem, ponovno bih otišao u Vukovar!'

Šljivančanin je u Haagu osuđen na pet, u žalbenom procesu na 17 godina zatvora, a potom konačno na 10 godina. Pušten je nakon dvije trećine kazne
 You Tube

BEOGRAD - Bivši časnik JNA Veselin Šljivančanin koji je u Haagu osuđen na deset godina zatvora kaže da se ne kaje za ono što je učinio i da svoju presudu ne smatra pravednom.

Kaže da je dobro surađivao s hrvatskim generalima dok su bili u zatvoru i da im je zbog toga čestitao na oslobađajućoj presudi.

Šljivančanin čestitao Gotovini i Markaču: 'Hrvati su nam održali lekciju iz dostojanstva. Trebali bismo učiti od njih'

Šljivančanin je objasnio da bi otišao u Vukovar bez obzira što se i dalje nalazi se na Interpolovoj crvenoj tjeralici koja je izdana na zahtjev Hrvatske.

- Oni navodno imaju neku novu optužnicu protiv mene, u kojoj tvrde da su moji vojnici ubili 10.000 hrvatskih vojnika, rekao je Šljivančanin u emisiji RTS-a "Da možda ne" te je dodao kako presudu Haškog suda ne osjeća kao pravednu.

- Zato što sam ja osuđen zbog jednog zaštićenog svjedoka, Srbina, koji je ispričanu priču potkrijepio time da me je negdje sreo, vidio da sam ja nervozan i tako je zaključio da sam ja znao da neki ljudi muče hrvatske zarobljenike. Sud je njemu povjerovao iako sam ja u to vrijeme bio sa Cyrusom Vanceom. Američki ambasador je, pak, govorio da sam ja imao namjeru ubiti Vancea. Pa zamislite da su i to usvojili, rekao je Šljivančanin.

Rekao je da se ne kaje i da je kao vojnik legalne vojske u svojoj zemlji išao u Vukovar deblokirati vojarnu koja je bila napadnuta, da pronađe i oslobodi zarobljene vojnike i razoruža paravojne formacije.

- Moji vojnici i ja smo, to odgovorno tvrdim, radili časno svoj posao, do kraja i zašto bih se ja sada kajao, rekao je Šljivančanin.

Na pitanje što ga je, osim solidarnosti, motiviralo da hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču javno čestita oslobađajuću presudu i povratak kući, Šljivančanin je rekao da su mu oni kada je on izlazio iz pritvora pristojno čestitali na slobodi.

Dodao je i da je s hrvatskim generalima razgovarao o ratnim događanjima. Ponekad s Markačem, Prlićem i Čermakom, a Gotovina o tome nije želio razgovarati.

Prema njegovim riječima, Markač mu je rekao da je srpski narod sam napustio Krajinu i da je njihovo rukovodstvo donijelo takvu odluku.

- Onda sam ga ja pitao, zašto je vaša vojska palila kuće kad su ostale same, zašto su ubijali ljude koji nisu mogli pobjeći. On je imao izričit stav da se borio za hrvatsku državu i da jednostavno nakon svega što se dogodilo, Srbi nisu zaslužili da ostanu u njoj, rekao je Šljivančanin.

Šljivančanin je, kao bivši časnik JNA, u Den Haagu po zapovjednoj odgovornosti prvobitno osuđen na pet, a potom u žalbenom procesu na 17 godina zatvora, potom konačno na 10 godina, a oslobođen je nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:59