NIJE MOGAO STAJATI

VIDEO Vojniku pozlilo tijekom Josipovićeva govora u Jasenovcu. Morao napustiti počasnu postrojbu

Na snimci se jasno vidi kako se zbog svega uskomešao cijeli državni vrh
 YouTube

JASENOVAC - Ne vjerujem da će haaška presuda generalima utjecati na rezultate parlamentarnih izbora jer će oni biti za pet do šest mjeseci i stanje će se do tada stabilizirati.

Neizbježni Haag

No, druga je stvar utjecaj haaške presude na rezultate referenduma o pristupu Hrvatske Europskoj Uniji. Europskim dužnosnicima koji su me to pitali u Bruxellessu rekao sam da će presuda na to utjecati - rekao je danas u Jasenovcu predsjednik Sabora Luka Bebić na skupu u povodu obilježavanja 66. obljetnice proboja logoraša.

I dok su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik države Josipović nakon komemoracije izbjegli novinarska pitanja, predsjednik Sabora Luka Bebić bio je spreman na razgovor.

Upitan tko je odgovoran zbog toga što su pojedini dokumenti na kojima se temelji optužnica i presuda dostavljeni Haagu, a braniteljske udruge upiru prtsom u bivšeg predsjednika Stjepan Mesića, Luka Bebić je odgovorio:

Važno jedinstvo

- Ne bih ja o ničijoj odgovornosti glede transkripata i dokumenata, kome su bili dostupni i tko ih je mogao dati. Sada je važnije da se okupimo i izradimo najbolju strategiju, najbolji dokument koji će srušiti presudu, obraniti osuđene pojedince i državu. Ovdje nije riječ samo o pravu, ovdje je riječ i o politici.

Ako sud uopće ne uzme u obzir niti jedan dokaz obrane, nego u presudi praktički prepisuju optužnicu, tada je to politika. Ako se govori o zločinačkom poduhvatu, kojem su na čelu predsjednik države, ministar obrane i drugi dužnosnici, tada nije u pitanju samo presuda pojedincima, tada je u pitanju presuda Hrvatskoj.

Ovdje je presuđeno državi Hrvatskoj i jedino je dobro što ta presuda nije pravomoćna. Zato meni sada nije najvažnije tko je odgovoran, nego kako se obraniti - rekao je Bebić.

Ne treba zaboraviti

Josipović i Kosor su, pak, govorili samo o zločinima u Jasenovcu.

Uskomešao cijeli državni vrh

Tijekom govora Ive Josipovića na komemoraciji u Jasenovcu jedan od vojnika istupio je iz počasne postrojbe. Vojnik je prvo zakoračio unatrag i neko vrijeme stajao iza, a potom je otišao.

Na snimci se jasno vidi kako se zbog svega uskomešao cijeli državni vrh. I premijerka Jadranka Kosor je također zamijetila da nešto nije u redu te se počela došaptavati sa suradnicima. Glasnogovornik Ministarstva obrane Goran Grošinić je za Index kazao da se vojnik morao povući iz počasne postrojbe jer od slabosti više nije mogao stajati mirno. (D.A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:52