FILOZOFSKI FAKULTET

Vijeće traži da se Holjevac povuče i 'olakša situaciju'

 Ronald Goršić / CROPIX

Ministar znanosti Pavo Barišić jučer je obavijestio članove Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta o razlozima zbog kojih Ministarstvo još nije pokrenulo upravni nadzor nad zakonitošću rada Sveučilišta u Zagrebu.

Članovi Vijeća zatražili su nadzor nad radom Sveučilišta zbog odluke Senata o poništenju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetsko vijeće, na što im je ministar jučer pismenim putem odgovorio da još uvijek od Sveučilišta nije primio zatraženu dokumentaciju temeljem koje je moguće provesti nadzor. Barišić navodi da je Ministarstvo 14. listopada uputilo Senatu Sveučilišta zahtjev za očitovanjem i dostavom relevantne dokumentacije. Nakon izvanredne sjednice, sazvane mimo poziva dekana, na kojoj je većinom glasova izglasana smjena v.d. dekana Željka Holjevca te za novoga v.d. dekana predložen profesor Neven Budak, jučer su se Upravi opet obratili članovi i zamjenici Vijeća.

Od v.d. dekana Holjevca pismenim putem zatražili su da se povuče i olakša rješavanje krize upravljanja na Filozofskom. “Što se nas tiče, vi ste razriješeni, ali vas kolegijalno molimo da skratite proceduru i poslušate vlastitu demokratsku savjest. Vaše stajalište doista nije u protekla dva mjeseca ni u jednom trenutku predstavljalo većinsko stajalište članova Vijeća Filozofskog fakulteta. Čelnik s takvim demokratskim deficitom ima samo jedan izlaz: ponuditi svoj mandat na raspolaganje”, apelirali su članovi Vijeća. Upravljačka kriza kulminirala je nakon što je Senat za v.d. dekana postavio dotadašnjeg prodekana Holjevca, kao i nove prodekane, što dio Fakultetskog vijeća smatra protustatutarnim i nezakonitim. Na Holjevca je apeliralo i šest bivših dekana.

Zatražili su da žurno sazove sjednicu Vijeća kako bi se stanje što prije normaliziralo. Sonja Bašić, Stipe Botica, Josip Bratulić, Neven Budak, Miljenko Jurković i Branimir Šverko, apelirali su i na članove Vijeća da se okupe i osiguraju nastavak rada Vijeća.

Holjevac im, potvrđuje nam Neven Budak, nije odgovorio na apel.

Rektor Damir Boras jučer nije bio dostupan, a njegov bliski suradnik komentira kako je sada pitanje “što je prvo” - Fakultetsko vijeće ili dekan.

- Izvanredna sjednica Vijeća na kojoj je izglasana smjena Holjevca zapravo je nelegalna jer ju nije sazvao dekan kao što nalaže Statut. Logikom stvari, rektor očito ignorira zaključke Vijeća o Holjevčevoj smjeni, a njihov predloženik Neven Budak ne može biti izabran bez potvrde Senata - kaže naš sugovornik. Po njegovim riječima, teško je pronaći izlaz za krizu, a jedna od opcija je postavljanje prinudne uprave.

Iz Uprave Filozofskog jučer doznajemo da im je cilj dovršiti izbore za Studentski zbor, nakon čega će v.d. dekan Holjevac sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća u, kako kažu, legitimnom sastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:25