PRIZNAO ŠPIJUNAŽU

VIŠI SUD U BEOGRADU POTVRDIO NAGODBU Čedo Čolović sporazumno osuđen na tri godine zatvora

Čedo Čolović, u sredini
 Boris Kovačev/ privatna arhiva / Ivan Milutinović / Hanza Media / Reuters

Viši sud u Beogradu potvrdio je nagodbu između Čede Čolovića i tužiteljstva i osudio ga na kaznu zatvora od tri godine na osnovu sporazuma prema kojem je Čolović priznao da je špijunirao u korist Hrvatske. Istom odlukom sud je Čoloviću produžio pritvor koji mu je određen u nedjelju, prenosi RTS.

Sudac je za prethodni postupak donio presudu kojom je prihvatio sporazum o priznanju kaznenog djela zaključenog još u nedjelju 4. rujna između Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu i okrivljenog Čolovića.

Tom presudom Čolović je proglašen krivim zbog špijuniranja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Čolovića, koji ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske, uhitili su operativci Bezbjednosno-informativne agencije u okolici Beograda prošlog tjedna.


Čolović je inače umirovljeni oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je prema navodima srpskih medija uhapšen dok se spremao pobjeći u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven, dok njegovi poznanici i rodbina inzistiraju da je samo išao na berbu grožđa.

Srpski mediji su također pisali da je Čolović u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o časnicima JNA protiv kojih je Hrvatska pokrenula ili bi mogla pokrenuti kazneni postupak zbog ratnih zločina počinjenih u Domovinskom ratu.

Podsjećamo, hrvatski premijer Orešković, kao i ostali pripadnici izvršne vlasti, su rekli da Čolović nije špijunirao za Hrvatsku.

Čolović je rodom iz sela Tepljuha kod Drniša, a prebivalište mu je u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbjeglica u kolovozu 1995. godine u vrijeme hrvatske vojno-policijske operacije 'Oluja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:59