SVE SU ZAPETLJALI

Vlada donijela odluku koja je potpuno zbunila prodavače cvijeća i svijeća: ‘Ma ne moraju oni raditi na Svi Svete...‘

Naime, Vlada se u Odluci poziva na članak 57. stavka 3. novog Zakona o trgovini

Cvijeće na tržnici Dolac (ilustracija)

 Damjan Tadić/Cropix

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela "Odluku o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na dan blagdana 1. studenoga 2023. - Svi sveti", čime je prodavačima cvijeća i svijeća omogućeno da na grobljima i izvan njih prodavati svoje proizvode za taj blagdan, iako su nedjelje i blagdani u pravilu neradni dani od 1. srpnja ove godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o trgovini.

Pri donošenju ove odluke - koja zapravo omogućava da cvjećari i svjećari u svim sredinama u Hrvatskoj mogu raditi na Sisvete bez potrebe da lokalne vlasti proglašavaju sajmene dane - Vlada se pozvala na dva zakona koja reguliraju ovo pitanje, no niti jedna odredba tih dvaju zakona ne predviđa da Vlada određuje da se može raditi, dakle opcionalno, nego da se raditi mora.

Odluka iznad zakona?

Ipak, prema tumačenju naših sugovornika iz Ministarstva gospodarstva, odluka jest opcionalna, odnosno cvjećari i svjećari mogu, ali i ne moraju raditi.

Naime, Vlada se u Odluci poziva na članak 57. stavka 3. novog Zakona o trgovini, kao i na članak 1. stavak 1. podstavak 10. Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. Člankom iz Zakona o trgovini na koji se Vlada poziva propisano je da Vlada može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi na dane blagdana u Republici Hrvatskoj, sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u RH.

Dakle, riječ je o prodajnim objektima koji su dužni raditi, ali iz Ministarstva tumače da cvjećari i svjećari neće biti dužni raditi, nego da mogu, ali i ne moraju raditi.

Kada je riječ o Zakonu o blagdanima, on samo u svojem prvom članku definira koji su to blagdani i neradni dani u Hrvatskoj.

U Odluci je i sama Vlada, pozivajući se na članak u Zakonu u trgovini, naznačila da je riječ o prodajnim objektima koji su dužni raditi, ali iz Ministarstva ipak pojašnjavaju, kako ne bi bilo zabune, da te specijalizirane trgovine neće biti dužne raditi, nego im je to prepušteno na odabir.

Definirano je da je riječ o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode, odnosno da su to specijalizirane prodavaonice i oblici prodaje izvan prodavaonica, a određeni proizvodi su cvijeće, cvjetni aranžmani (buketi), vijenci, svijeće i lampaši te prigodni proizvodi povezani s blagdanom Svi svetih, poput spužvi, vaza, posuda, ukrasa i sličnog.

Iz Ministarstva najavljuju da će izaći u javnost i s tumačenjem kako ne bi bilo zabune te da nigdje ne piše da netko mora raditi, nego Odluka samo definira koje su to specijalizirane trgovine koje mogu raditi.

- Odluku donosimo u korist građana, da mogu kupiti cvijeće i svijeće prilikom odlaska na groblja - kažu u Ministarstvu.

Također, pojašnjavaju kako im se javilo puno obrtnika koji su to tražili, a da ne moraju lokalne jedinice proglašavati sajmene dane.

Obrtnici zadovoljni

Hrvatska obrtnička komora jučer je pozdravila Odluku.

"Time će cvjećarnice i specijalizirane prodavaonice imati mogućnost rada na dan kada ova djelatnost ostvaruje najveći profit, što bi inače bilo onemogućeno na temelju novih zakonskih ograničenjima rada nedjeljom i blagdanom. Komora je još u srpnju u dijalogu s Ministarstvom pojašnjavala odredbe Zakona o prigodnoj prodaji te izvijestila svoje članstvo o mogućnosti iste, koju su mnogi gradonačelnici i načelnici iskoristili, a ovoga tjedna prije donošenja odluke uputila je uputu udruženjima obrtnika da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u okviru dane zakonske mogućnosti proglase sajamski dan za predstojeći blagdan", priopćili su iz HOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:37