POTPISUJU I DODATAK

Vlada i sindikati državnih potpisali novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine!

 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO 10:10 - Sindikati državnih službenika i namještenika i Vlada potpisali u Banskim dvorima Kolektivni ugovor na četiri godine, te dva dodatka KU: jedan kojim se do kraja iduće godine obustavlja isplata božićnica i regresa te se smanjuju dnevnice i jubilarne nagrade. Drugi dodatak odnosi se na usklađivanje osnovice plaća s rastom BDP-a na način da nakon dva uzastopna kvartala s rastom, Vlada osnovice diže tek od 1. siječnja iduće godine.

Potpisani kolektivni ugovor identičan je onome koji je je vrijedio do 31. srpnja, sva materijalna prava ostaju na papiru. Promijenjen je tek jedan članak, onaj koji se odnosi na isplate naknade za prijevoz kako bi se racionalizirao sustav u kojem se godišnje nezakonito isplati, prema procjenama sindikata, i do 250 milijuna kuna.

- Ovo je rezultat gospodarske i proračunske nužde – rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica te je ustvrdio kako je potpis na Kolektivni ugovor potvrda socijalnog dijaloga.

Boris Pleša iz sindikata državnih službenika istaknuo je kako je vrlo važna činjenica da su ostala sva materijalna prava u KU, te da su očuvana radna mjesta i plaće.

- Između dva zla izabrali smo ono za što mislimo da je manje – ustvrdio je ali je i Vladi poslao jasnu poruku:

- O Ovome smo trebali razgovarati u veljači, kada je donošen državni proračun, a ne sada, kad smo dovedeni u poziciju da se branimo.

Pleša je ustvrdio kako se zamrzavanjem dijela materijalnih prava državni službenici i namještenici pokazali da percipiraju situaciju te da se „ne bore samo za svoje interese, već da gledaju i kako je drugima“.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica osvrnuo se i na situaciju u pregovorima s javnim službama te je najavio da će i njima, nakon što danas Vlada donese odluku o pokretanju raskita Temeljnog kolektivnog ugovora, ponuditi identične uvjete.

Podsjetimo, javne službe nisu potpisale dodatak TKU jer četiri od osam sindikata nisu pristajala na zamrzavanje prava bez da im se u istom dokumentu zajamči povrat novca koji bi izgubili zamrzavanjem do kraja iduće godine.

-----------------------------------------------------------------

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službi će na sastanku pregovaračkih odbora potpisati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, Dodatak I Kolektivnom ugovoru te Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama od 23. ožujka 2009. godine.

Predstavnici Vlade i osam sindikata državnih službi dogovorili su novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine, a dodatkom su regulirali neisplatu nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini - regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna, smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža.

U samom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz. Dogovorene su i izmjene dodatka sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama.

Taj je sporazum predviđao rast osnovice za plaće rasta BDP-a većeg od 2 posto u dva uzastopna tromjesečja i to automatski, odmah u sljedećem tromjesečju, a izmjenama je utvrđeno da to ne bi bilo odmah po isteku drugog kvartala za redom, nego od početka iduće godine.

Podsjetimo, dio sindikata javnih službi (tri iz obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara) nije pristao na arbitražu o Temeljnome kolektivnom ugovoru. Ne žele ni pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

Prethodni kolektivni ugovor za državne službenike istekao je 31. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:58