SANKCIJE ZA MALVERZACIJE I ZLOSTAVLJANJE

Vlada kažnjava: Smijenjeni šef Porezne uprave Mladineo te glavni državni inspektor Kovačević koji je zlostavljao tajnicu

Kovačević je smijenjen zbog zlostavljanja Vedrane Cetine, a Mladineo zbog optužbi za malverzacije

Nakon što je razotkriven kao nasilnik i zlostavljač koji je psihički i fizički u nekoliko navrata zlostavljalo svoju glasnogovornicu i ljubavnicu Vedranu Cetinu , Krunu Kovačevića vlada je jučer smijenila s mjesta glavnog državnog inspektora.

Na njegovo mjesto postavljen je Robert Markt, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Nasljednik je izabran u prevratu u posljednim trenucima. Kao glavni kandat za to mjesto dosad se spominjao Andija Mikulić kojega je na to mjesto gurao Jadranki Kosor blizak potpredsjednik Vlade Gordan Jandroković kojemu je Mikulić desna ruka u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a.

No, u ovoj je borbi jači bio Đuro Popijač koji je za glavnog inspektora kandidirao svog državnog tajnika Roberta Markta s argunetom da na mjesto glavnog inspektora treba imenovati nestranačku osobu. A Markt je nezavisni, otkako je prije godinu dana otišao iz HSLS-a da bi zadržao fotelju državnog tajnika.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice smijenila šefa Porezne uprave Ministarstva financija Ivicu Mladinea i na njegovo mjesto imenovala njegova kolegu državnog tajnika Ivicu Lozančića. Mladineo je krajem prošle godine, zajedno sa Željkom Žderićem, Josipom Kuzmanićem, Nedjeljkom Ževrnjom i Berislavom Basićem, optužen za malverzacije u privatizaciji splitskog Konstruktora.

Tereti ga se da je od travnja 1992. do kraja 1996. u Splitu, zajednički i po prethodnom dogovoru u nakani da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i uskrate Hrvatskom fondu za privatizaciju cijenu dionica koje se prodaju zaposlenicima, sa suoptuženicima nije dovršio započetu pretvorbu trgovačkog društva, već su osnovali društvo Konstruktor-inženjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća.

Na taj su način, drži DORH, Konstruktor-inženjeringu neosnovano pribavili iznos od najmanje dva milijuna kuna, oštetivši tako Hrvatski fond za privatizaciju. Malverzacije u privatizaciji Konstruktora, iako su se dogodile prije 17 godina, ne mogu otići u zastaru zahvaljući ustavnoj odredbi po kojoj pretvorbeni kriminal ne zastarjeva.

Mladineov nasljednik Josip Lozančić, jedan je od kadrova Borislava Škegre iz devedesetih, kada je radio na različitim pozicijama u Poreznoj upravi. S promjenom vlasti 2000. godine prešao u je u Privrednu banku, a godinu dana kasnije u Adris Grupu. S mjesta člana Uprave vratio se u Ministarstvo financija u veljači ove godine, upravo kako bi zamijenio Mladinea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 14:07