NEMAMO NOVACA

Vlada mijenja Zakon o policiji: Otpremnine bi bile previsoke, ovako ćemo uštedjeti 55 milijuna kuna!

 Damjan Tadić / CROPIX

Zbog nedostatka novca, Vlada je danas izmijenila odredbe Zakona o policiji, kojima se regulira isplata otpremnina policijskim službenicima. Ako Sabor prihvati Vladin prijedlog, odredbe zakona kojima se propisuje otpremnina policijskim službenicima koji odlaze u invalidsku ili starosnu mirovinu primjenjivale bi se u od 1. siječnja 2015., a ne već od početka sljedeće godine, kako je dosad bilo predviđeno. Kalkulacije MUP-a pokazuju da bi dosadašnjim načinom izračuna otpremnine prosječna otpremnina iznosila 14.500 kuna, što bi državnu blagajnu, uzme li se u obzir da bi u 2013. u mirovinu trebalo otići 500 MUP-ovih djelatnika, stajalo 7,25 milijuna kuna.

No, primjenom novih odredbi zakona, prosječna otpremnina penjala bi se na 127.000 kuna, što bi državnu blagajnu stajalo 63,5 milijuna kuna, ili čak osam puta više nego po dosadašnjem načinu izračuna. U Vladi su stoga odlučili to izmijeniti.

- Mi jednostavno za to nemamo novaca. Nije ga bilo ni kad je zakon donešen, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Vlada je danas dala suglasnost za nabavu dva nova automobila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, u vrijednosti 236.000 kuna. U vlasništvu vatrogasne zajednice trenutno je pet automobila s više od po 200.000 prijeđenih kilometara. Zbog toga se na njihovepopravke godišnje troše deseci milijuna kuna, pa su vatrogasci mišljenja da bi kupnjom dva nova vozila taj problem bio riješen.

Premijer Milanović upozorio je pak, da bi se taj problem mogao riješiti leasingom, a ne kupnjom novih vozila.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskim vodama za kreditno zaduženje kod erste banke u iznosu 650 milijuna kuna.

Vode kredit uzimaju zbog financiranja projekata vodoopskrbe i odvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:31