OSUĐENI HRVATI IZ BIH

VLADA MORA POMOĆI SRUŠITI PRESUDU O ZLOČINAČKOJ HRVATSKOJ Odvjetnici o žalbenom postupku

Hrvatske institucije trebale bi obrani dati dokumente kojima će dokazati da je Hrvatska naoružavala i Armiju BiH
 CROPIX

Ugledne hrvatske odvjetnike Antu Nobila i Jadranku Sloković, koji su u Haagu već branili Hrvate iz BiH, pitali smo na koji se način može osporavati prošlotjednu nepravomoćnu presudu protiv šestorice Hrvata iz BiH.

Stradalo 140 tisuća ljudi

Odvjetnik Nobilo podsjeća da nepravomoćna presuda Prliću i ostalima nije prva haaška presuda Hrvatima iz BiH koja sadrži kvalifikaciju o međunarodnom karakteru ratnog sukoba u toj državi , ali je prva, kad su posrijedi Hrvati iz BiH, koja je potvrdila kvalifikaciju o udruženom zločinačkom pothvatu. Nobilo je uvjeren da će u žalbenom postupku kvalifikaciju o međunarodnom karakteru sukoba u toj državi biti nemoguće osporiti zato što je ona već dokazana u nizu prijašnjih pravomoćnih haaških presuda (Blaškiću, Rajiću, Čerkezu i dr). Ističe kako postoji obilje dokaza da je Hrvatska financijski i vojno pomagala rat na prostoru Herceg-Bosne s koje je protjerano ili likvidirano 140.000 Bošnjaka, uključujući i dokaze da su časnici HVO-a plaću primali iz hrvatskog proračuna, a iz njega primaju i mirovine.

Kontroverzni institut

Ono na što će se odvjetnici optuženih morati fokusirati, tvrdi Nobilo, kvalifikacija je o udruženom zločinačkom pothvatu. Podsjeća da je to kontroverzni pravni institut koji je tužiteljstvo počelo unositi u optužnice tek u drugoj polovici mandata suda jer su tužitelji ocijenili kako im je jednostavnije dokazati da je optuženik umiješan u zločinački pothvat, nego utvrđivati njegovu pojedinačnu zapovjednu odgovornost. U nekoliko je presuda Haaški sud, upozorava Nobilo, pokazao da ima nejednake standarde u ocjenjivanju udruženog zločinačkog pothvata. Ako obrana u žalbenom postupku Prliću i ostalima uspije srušiti tezu o zločinačkom pothvatu, tužiteljstvo će, tvrdi Nobilo, biti u težoj situaciji nego obrana jer će tužitelj morati dokazivati pojedinačnu odgovornost svakog od šestorice. Bude li u postupku zločinački pothvat i pravomoćno potvrđen, to će, tvrdi Nobilo, značiti i sudsku potvrdu da se Tuđman za ostvarenje svojih ciljeva u BiH koristio i zločinom.

Slučajevi za ispitivanje

Odvjetnica Jadranka Sloković smatra da je kroz institut udruženog zločinačkog pothvata u prijašnjim presudama sud potvrđivao teze tužiteljstva. Iako je presuda šestorici Hrvata objavljena tek prošli tjedan, ona je donesena još 2011., a njezino je pisanje trajalo dvije godine. Ono što će šestorici optuženih ići u prilog u žalbenom postupku, smatra Sloković, jest činjenica da je u posljednjih godinu dana Haag promijenio kriterije za dokazivanje zločinačkog pothvata. To je vidljivo, tvrdi Sloković, iz presuda u slučaju Gotovine i Markača, u slučaju Momčila Perišića te iz oslobađajuće presude Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću.

- Bilo bi dobro da branitelji prouče kriterije koje je žalbeno sudsko vijeće primijenilo u ta tri slučaja - kaže Sloković. Ističe kako je i Perišiću i Simatoviću na sudu dokazano da su dostavljali oružje, i to Perišić bosanskim Srbima koji su granatirali Sarajevo, a Simatović srpskim snagama koje su opkolile Vukovar. U oba je slučaja, međutim, sudsko vijeće to ocijenilo kao “pomaganje u ratnim naporima”. Međutim, u slučaju šestorice Hrvata iz BiH isti obrazac ponašanja ocijenjen je kao udruženi zločinački pothvat.

Zatočeni u logorima

- Čim sud pravne standarde mijenja, on proizvodi zbrku, kaos i nepovjerenje. No, postane li pravomoćna presuda o zločinačkom pothvatu na čijem su vrhu navedeni Tuđman, Šušak i Bobetko, to će značiti da je Hrvatska u BiH vodila zločinačku politiku. Takva presuda Bošnjacima koji su bili zatočeni u logorima HVO-a može otvoriti put da od RH sudskim putem potražuju odštete - objašnjava Jadranka Sloković. Zato Vlada, prema njezinu mišljenju, mora obranama optuženih staviti na raspolaganje sve dokumente kojima će u žalbenom postupku dokazati da je Hrvatska naoružavala i Armiju BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:08