RAT U PARLAMENTU

VLADA POSLALA IZMIJENJENI 'LEX PERKOVIĆ' U SABOR Karamarko: 'Ovo je nemušta igra Vlade s čitavim narodom'

Vlada nakon pritisaka sankcijama iz Europske komisije izmjenama ukida ograničenje na izručenja
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - U dnevni red Sabora danas su uvrštene izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji tzv. lex Perković, o kojima će se, prema informacijama iz vladajuće koalicije raspravljati idući tjedan. Vlada izmjenama, podsjećamo, nakon pritisaka sankcijama iz Europske komisije, ukida ograničenje na izručenja koje je bilo postavljeno na kolovoz 2002. i priječilo je postupanje po europskom uhidbenom nalogu za kaznena djela počinjena prije tog datuma.

HDZ Vladin prijedlog izmjena, najavio je danas njihov predsjednik Tomislav Karamarko, neće podržati jer traže da se i druge odredbe iz tog zakona, a ne samo ona o ograničenju vrate na rješenja kakva su bila u Zakonu iz 2010. Stoga je prijedlog o stavljanju odmah izvan snage lex Perkovića oporba još prije nekoliko dana uputila u proceduru, a danas je također uvršten u dnevni red.

- Mi i dalje inzistiramo da se zakon vrati na pozicije iz 2010. godine, da se vratimo na pozicije poštenog odnosa prema onome što smo potpisali – rekao je Karamarko. Budući da se u Vladinin prijedlogom ukida samo ograničenje, ali ostaje da je zastara obavezan razlog za odbijanje uhidbenog naloga dok je prema Zakonu iz 2010. o tome odlučivao sud, HDZ tvrdi kako ćemo opet imati problema s Europskom komisijom

- Mislim da će EK tražiti izmjenu onako kako je dogovoreno, onako kako smo potpisali 2010. godine, gdje nema riječi o obligatornoj zastari. Prema tome, ovo je pokušaj kupovanja vremena, jedna nemušta igra ove neozbiljne Vlade s čitavim narodom i s ugledom države koji je već opasno poljuljan u EU – naglaša šef HDZ-a. Osim toga u HDZ-u smatraju kako zastara ionako nije prepreka izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

- Mi ne vidimo razlog da se uvodi problem zastare, uostalom ova ubojstva ni nisu u zastari. Mnogi pravni stručnjaci kažu da ovdje zastare nema, prema tome idemo riješiti taj problem "lex Perković" odmah, imamo obaveze prema EU i Njemačkoj – tvrdi Karamarko koji upozorava kako će se uskoro vidjeti hoće li Vlada opet pokušati izmanipulirati EK s odugovlačanjem izručenja.

Rezerviran je HDZ i prema SDP-ovu prijedlogu izmjena Ustava kojima bi se ukinula zastara za sva teška ubojstva.

- Teška ubojstva ne zastarjevanju. Rok zastare za njih je 40 godina. Mnoga ubojstva su obuhvaćena upravo time. Mi ne želimo pristati na pokušaj izjednačavanja ubojstava u novoj hrvatskoj državi, koja su bila incidentna i nisu u zastari, njima nitko ne priječi da već danas riješi ta ubojstva, s ubojstvima koja su počinjena od 8. svibnja 1945. do do 1989. godine. U tom smislu mi želimo kroz nezastarjevanje zločina dati javnu osudu komunističkog totalitarnog sustava i dati javnu osudu nalogodavaca tih ubojstava. Mi znamo da su se ubojstva smišljala, da su se odluke o ubojstvima donosile u Centralnom komitetu Saveza komunista Hrvatske ili Jugoslavije i to treba biti jasno rečeno. Ako je promjena Ustava osuda tog sustava onda ćemo ih podržati. Ali ćemo tražiti i da se u preambulu Ustava uneze da je ova država bazirana, osim na antifašizmu, na pozitivnim tekovinama hrvatske ljevice, starčevićanstvu, radićevštini i na antikomunizmu, na antitotalitarizmu bilo koje vrste. Mislim da bi onda bilo sjajno da Hrvatska napokon postane europska država i kroz taj segment – najavljuje Karamarko.

Premda su iz najveće oporbene stranke jučer najavili kako će idući tjedan zbog gospodarske situacije podnijeti intrepelaciju o radu Vlade odnosno izlagasavanje nepovjerenja, danas šef stranke kaže da će s time još malo pričekati.

- Interpelaciju ćemo podnijeti ali ćemo pričekati do proračuna. Da vidimo kako će izgledati prijedlog proračuna i time ćemo zaključiti tu priču – kaže.

- Da li je itko u državi zadovoljna bilo čime što je ova Vlada na području gospodarstva napravila u ovih godinu i pol?! Oni mjerama koje su najavili i dalje atakiraju na malog čovjeka i njegov standard – poskupljenje živežnih namirnica, artikala za život. Ova politika koja se svodi samo na neke porezne akrobacije a ne narast gospodarstva, investicije.. morala je doživjeti svoj kraj. Ide se dalje u nove proračunske deficite, zaduživanje i naravno da smo protiv toga – navodi Karamarko.

Osvrnuo se ponovno i na ćirilicu u Vukovaru. Cilj njegove stranke je, tvrdi, više ne iritirati Vukovarce jer Vukovar mora biti onakav kakav Vukovarci žele.

Karamarko je negodovao što se problem ćirilice u Vukovaru želi povezati s lex Perkovićem.

- Ministar Miljenić na neki način nameće taj problem Vukovara i ćirilice kao teme za Europsku komisiju što uopće nije bila tema, ne bi li tu izbalansirao nekave pozicije. To je jako naivna priča koju na žalost zloupotrebljavaju. I hrvatsko stanovništvo koje je tamo silno propatilo, ali zloupotreblavaju i naše sugrađane Srbe u Vukovaru koji isto tako sad njihov objekt za poigravanje s EU – kaže Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:35