AUSTRIJSKI MODEL

Vlada razmatra liberalizaciju zakona: Vraća li se pušenje u restorane?

Ugostitelji i restorateri i sami su svojedobno tražili primjenu austrijskog modela, koji i vlasnicima restorana omogućuje da biraju hoće li u svom objektu dozvoliti paljenje cigarete
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Kako se doznaje u Banskim dvorima, austrijski model reguliranja uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima dio je Plana 21 Kukuriku koalicije, i svaka bi izmjena postojećeg zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda značila otvaranje javne rasprave o primjeni takvog modela kod nas, piše Novi list .

Ugostitelji i restorateri i sami su svojedobno tražili primjenu austrijskog modela, koji i vlasnicima restorana omogućuje da biraju hoće li u svom objektu dozvoliti paljenje cigarete. Ono je danas moguće samo na ljetnim terasama restorana.

Zbog zabrane pušenja u restoranima na gubitku su i lokalna samouprava i država i ugostitelji, komentirao je Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske, ističući da su ugostitelji danas u vrlo teškoj situaciji, osobito u zimskim mjesecima.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović potpunu zabranu pušenja u svim javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte, ozakonio je još 2008. godine, ali je pod pritiskom ugostitelja koji su se žalili na pad prometa olabavio rigidni zakon i dopustio da se vlasnici ugostiteljskih objekata gdje se ne služi hrana odluče hoće li svojim gostima dopustiti pušenje, prenosi Novi list .

Vlada je danas na svom Twitter-profilu objavila da je stav koalicije o zabrani pušenja najbliži austrijskom modelu, piše Slobodna Dalmacija .

Po austrijskom modelu, dozvoljeno je pušenje čak i u restoranima uz dobru klimatizaciju, dakle i u zatvorenim, ali potpuno klimatiziranim (ventiliranim) prostorima. Naglašavamo "dobro ventiliranim" (što će se provjeravati i nadzirati). Iskustvo je pokazalo da se mnoge europske zemlje tome okreću.

– Svi se slažemo da su pušenje i posljedice pušenja velik zdravstveni problem i da sadašnji model temeljen na zabranama nije polučio nikakve rezultate – pun je rupa, a mnogim je ugostiteljima prouzročio znatne štete. S obzirom na interes u slučaju promjena ovog zakona, bit će održana šira javna rasprava, piše na vladinom Twitteru.

– Što se mene tiče, postojeći zakon ostaje, pooštrili smo sanitarnu inspekciju, a o eventualnim izmjenama zakona odlučuje cijela Vlada. To je zakon koji se tiče svih nas – prenosi profil izjave ministra zdravlja Rajko Ostojić.

– Razmatramo i austrijski model regulacije pušenja, ali i neke primjere iz drugih zemalja. Sigurno je da ćemo u idućih 18 mjeseci donijeti odluku u novom modelu tog zakona – poručio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:16