I DALJE GUTA DRŽAVNI NOVAC

Vlada ulaže četiri milijuna u zgradu iz koje je Sanader izvukao 17 milijuna

 Buljubašić/CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je nedavno natječaj vrijedan četiri milijuna kuna u kojem traži izvođače radova za adaptaciju poslovnih prostorija u Planinskoj 2a i 2b, u zgradi zbog koje je krajem kolovoza podignuta i peta optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Uz Ivu Sanadera, USKOK u aferi Planinska zbog preplaćene nekretnine tereti i bivšeg ministra regionalnog razvoja Petra Čobankovića, poznatog mesara i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića te glavnog direktora Inženjerskog biroa Mladena Mlinarevića.

Sporni elaborat

Stjepan Fiolić, tvrde u USKOK-u, prodao je zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine tadašnjem Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne, a u tome su mu pomogli Sanader, Čobanković i Mlinarević, čiji je biro izradio sporni elaborat. Ugovorena cijena bila je 11,5 milijuna eura, državni proračun oštećen je za 26,4 milijuna kuna, a Fiolić je samom Sanaderu u drvenoj kutiji, kako je tvrdio, odnio 17 milijuna kuna. U prodaji nekretnine sudjelovao je i Hypo Leasing, ali očito samo kako bi se prikrilo da tadašnja HDZ-ova Vlada kupuje zgradu od Fiolića. Naime, samo mjesec dana prije nego što je Ministarstvo uzelo zgradu na leasing za gotovo 86 milijuna kuna, Fiolić je tu nekretninu prodao Hypo leasingu.

Iako su zgrada i zemljište u Planinskoj debelo preplaćeni, poslovne prostorije zapravo nikada nisu bile upotrebljive pa je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo urediti nekretninu koju su preuzeli. Još u studenome prošle godine počelo je preuređenje jednog dijela zgrade za potrebe Uprave za veterinarstvo, a sada se planira kompletno preuređenje i drugog dijela zgrade u koju bi se trebale useliti Uprava za šumarstvo i neke od agencija u resoru Ministarstva poljoprivrede. Inače, zgrada ima podrum, prizemlje, tri kata i potkrovlje, a sastoji se od dva dijela koja su povezana hodnicima.

- Zgrada je pripala Ministarstvu poljoprivrede, kupljena je na leasing i mi smo to naslijedili od bivših vlasti. Odlučili smo je preurediti jer bi nas skuplje došlo raskidanje ugovora. Sada pokušavamo s različitih lokacija, gdje se plaćaju visoke najamnine, preseliti nekoliko naših uprava te možda i neku od agencija, kako bismo racionalizirali troškove - rekli su nam u Ministarstvu.

Temeljita obnova

Zgrada je površine 2700 četvornih metara pa ispada da je cijena kvadrata plaćena astronomskih 4000 eura. Mesnice Fiolić bile su vlasnik polovice zgrade u Planinskoj, a od tvrtke Veterinaria kupile su još 35 posto za sedam milijuna kuna. U ožujku 2009. Fiolić je sklopio kupoprodajni ugovor za tih 85 posto vlasništva nad zgradom s Hypo leasingom, i to po cijeni od 6,8 milijuna eura. Isti taj dan, 3. ožujka, Hypo leasing je kupio i preostalih 15 posto zgrade od Centra za stočarstvo, i to za 1,1 milijun eura. Vlada je suglasnost za kupnju zgrade dala mjesec dana poslije, 2. travnja, pa je potpisan ugovor o financijskom najmu za razdoblje od 2010. do 2019. godine. Sada prvo treba demontirati neke dijelove zgrade, očistiti 2600 metara četvornih unutarnjega prostora, skinuti pločice i parkete te ostrugati zidove. Zamijenit će se i elektroinstalacije, priključci za vodovod i kanalizaciju, centralno grijanje te ventilacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:06