DOGOVOR O KURIKULARNOJ REFORMI

VLADAJUĆI NA VEČERNJEM SASTANKU DOGOVORILI KAKO DALJE S OBRAZOVNOM REFORMOM Pilot faza sljedeće godine, povjerenstvo umjesto Vican preuzima Plenković

 
Dijana Vican, Andrej Plenković i Blaženka Divjak
 CROPIX

Zadarska rektorica Dijana Vican više neće biti na čelu premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu ključnog dokumenta u obrazovanju - Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja uključuje i kurikularnu reformu. Međutim, Povjerenstvo neće voditi niti nestranačka ministrica iz kvote HNS-a Blaženka Divjak.

Iako nakon četverosatnog sastanka koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a u Vladi, koji je u četvrtak navečer završio oko 21:30, nije bilo službenih potvrda, doznajemo da je plan da to nacionalno tijelo preuzme premijer Andrej Plenković. I iz HNS-a i HDZ-a u četvrtak navečer su potvrdili da će doći do transformacije Posebnog stručnog povjerenstva.

- Transformacija znači da će Povjerenstvo biti podignuto na viši nivo, pojašnjavali su, doduše bez preciziranja, sudionici sastanka.

Na sastanku u Vladi, koji je inicirao Plenković i to nakon oštrog HNS-ovog priopćenja kojim daju bezrezervnu podršku svojoj ministrici da Povjerenstvo postane institucionalizirano tijelo, sudjelovali su, uz premijera i obrazovnu ministricu, među ostalima i Predrag Štromar, Srećko Ferenčak, bivši HDZ-ovi ministri Radovan Fuchs i Pavo Barišić, Dijana Vican, Sanja Putica, ali i Tamara Perišin, posebna savjetnica ministrice za pravna pitanja sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- Najvažniji zaključak sastanka jest da će se od školske godine 2018./2019. provesti pilot faza kurikularne reforme. Zaključili smo da će se Stručno povjerenstvo transformirati nakon 8. rujna čime će se dati veći naglasak na institucije i operativnost rada Povjerenstva. Akcijski plan provedbe Strategije treba biti dovršen do 8. rujna, izjavila je ministrica Divjak nakon sastanka.

Riječ je o kompromisu postignutom u nategnutoj situaciji s obzirom na različite opcije koje su nudili HDZ i HNS vezane uz nastavak provedbe reforme i same nacionalne Strategije. Naime, HNS je u utorak čvrsto podržao plan ministrice da premijerovo operativno tijelo, koje po premijerovoj odluci vodi Dijana Vican, preuzme sama ministrica. S obzirom da je između Vican i Divjak došlo do sukoba, premijer je očito odlučio kontrolu preuzeti u svoje ruke, svjestan mogućih trzavica s HNS-om.

Iako se kalkuliralo da će se premijer riješiti ili zadarske rektorice, kao tvrdog desnog krila, ili neposlušne nestranačke ministrice, opcija je ispala takva da sam preuzima tijelo.

- To je prvi puta da je premijer stao na čelo ključnog tijela za provedbu reforme u obrazovanju - kažu u HDZ-u.

Na pitanje koliko su zadovoljni ovakvim ishodom, u HNS-u i HDZ-u navode isti postotak - 80.

Novinare je zanimalo što na sastanku radi bivši ministar Pavo Barišić, no službenog odgovora nije bilo. Odgovora na pitanje što će biti sa spornim natječajem za Ekspertnu radnu skupinu pod vodstvom Jasminke Buljan Culej (tijelo za koje ministrica tvrdi da ne postoji zbog nedostatka kvoruma) danas također nije bilo. Odluka hoće li natječaj biti poništen ili tijelo tek nadopunjeno, bit će poznata nakon 8. rujna. Tada će se znati i novi članovi transformiranog premijerovog povjerenstva.

Neslužbeno doznajemo da će na izbor novih članova Povjerenstva utjecati oba koalicijska partnera, a da Dijana Vican sigurno neće biti u odlučujućoj strukturi samog Povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:56