KAZNA

VLADIMIR ŠEKS ZAVRŠIO NA LEDU U HDZ-u! Veteran medijskim istupima naljutio vrh stranke: Zbog njega povučeni i vanjski članovi Odbora za Ustav?

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

Je li Vladimir Šeks, senior HDZ-a s najduljim stranačkim stažem, razlog zbog kojeg je prošli tjedan u posljednji tren povučen prijedlog imenovanja šest vanjskih članova Odbora za Ustav, a jedan od njih bi trebao biti i Šeks?

U saborskim kuloarima neslužbeno se moglo čuti da je vrh HDZ-a svog veterana odlučio staviti malo na led.

Povučen prijedlog

Vodstvu se nisu svidjeli neki Šeksovi medijski istupi, prvenstveno izjave kako je premijeru savjetovao da ne opozove ministra financija Zdravka Marića, kao i tvrdnje da je on bio kreator stvaranja koalicije s HNS-om kao rezervne opcije, zbog čega je slao signale Ivanu Vrdoljaku, tadašnjem šefu HNS-a.

Šeks je taj istup naknadno minorizirao objasnivši da je premijeru “samo rekao svoje mišljenje u povodu zahtjeva Mosta za smjenu ministra Marića”.

Vladajući tu informaciju koja se neslužbeno proširila saborskim kuloarima ne žele službeno potvrditi.

Službeno HDZ-ov predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Ante Sanader je rekao da se “klubovi još moraju usuglasiti”, a tezu da bi Šeks bio sporan kategorički je odbio kao dezinformaciju.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić je, pak, kratko rekao:

- Još se nismo dogovorili. Javit ćemo kad budemo. Ali nije pojasnio zašto je već usuglašeni dogovor pao u vodu. Tim više što oporba tvrdi da je za povlačenje odgovoran HDZ, da je s njihove strane sve dogovoreno i da se nisu predomislili.

- Nije problem u nama. Ali na konzultacijama HDZ nije otkrio što je sporno. Naše koji nisu sporni ne žele imenovati jer bi time priznali da su njihovi sporni - rekao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.

Još koncem listopada saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove predložio je da se u Odbor za Ustav kao vanjski članovi izaberu Vladimir Šeks, Anita Blagojević i Frane Staničić, kao kandidati većine, te Sanja Barić i Ivan Koprić kao kandidati SDP-a te Mato Palić kojeg je nominirao Most.

No, kad je dogovor trebalo operacionalizirati i proslijediti zastupnicima na izglasavanje, on je povučen.

Ipak svjedok

Promjena raspoloženja prema Šeksu mogla se iščitati i u tome što je na sjednici istražnog povjerenstva za Agrokor, kojem HDZ sada ionako svira kraj, prije dva tjedna vladajuća većina najprije odbila pozvati Šeksa za svjedoka, a potom ga je ipak uvrstila na popis svjedoka, dok su potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i Zdravka Marića te bivšeg šefa Tomislava Karamarka i ministra zdravstva Milana Kujundžića odlučili zadržati dalje od ispitivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:37