DERUTNA ZDANJA

Vlaga, pukotine, smeće... Ove prostore država daje u najam: ‘Tu je Tuđmanov sin imao lokal‘

Reporteri Jutarnjeg obišli su devastirane državne poslovne prostore iz oglasa, neke od njih nije došao obići nijedan ponuđač

Derutni prostori koje država iznajmljuje u Zagrebu

 Jutarnji.hr/

Od ponedjeljka do srijede trajalo je razgledavanje 14 poslovnih prostora u vlasništvu države i 3 garaže na lokacijama diljem Zagreba. Posjetili smo neke od prostora koji traže desetogodišnje najmoprimce i provjerili što se nudi za tražene iznose. S obzirom na to da slika govori više od tisuću riječi, fotografirali smo zatečeno stanje.

Prva državna rupa koju smo obišli nalazi se na adresi Tratinska 14 i velika je 17,69 kvadrata, a država za njeno korištenje traži početnu mjesečnu najamninu u iznosu od 148,60 eura + PDV. Minutu prije zakazanog termina razgledavanja, koje traje 30 minuta po nekretnini, službenik otključava vrata.

image

Poslovni prostor u Tratinskoj

Jutarnji

- Prostor ima struju za koju se rade atesti, službeno predajemo prostor bez vode, no može se dogovoriti s predstavnicom stanara postavljanje vodomjera, trebalo bi provjeriti gdje je vertikala pa se možda može i wc postaviti - objasnio je službenik.

Upozorava da grijanja nema iako u prostoru postoji radijator koji je vjerojatno ilegalno postavljen u dogovoru s nekim od stanara. S tom drvenom stolarijom iz prošlog stoljeća teško da je radijator mogao biti od značajnije koristi.

Ubrzo nam se pridružuje jedan od susjeda koji je s vrata brzinski odmjerio derutni prostor rozo zelenih zidova s improviziranom slavinom koja izlazi iz čudne plastične instalacije na zidu. Činio se jednako šokiran kao i mi, no ima viziju kako popraviti sve što ne valja i iskoristiti prostor. On je ujedno i jedini potencijalni najmoprimac koji je posjetio nekretninu u tih pola sata razgledavanja.

Još jedan od apsurda u ovom minjaturnom prostoru je pregradni zid visine oko dva metra koji zatvara prostor širine nekoliko centimetara. Što je tamo moglo biti, ostavljeno je mašti na volju. Nakon šest krugova koje smo napravili po prostoru, službenik zadužen za razgledavanje kao da pokušava razbiti neugodnu tišinu pa pokreće razgovor.

Doznajem da prostor nije bio u upotrebi posljednjih 10 godina, a moguće i duže. Prozori su bili oblijepljeni pa se nije moglo vidjeti što je unutra, dio prozora bio je razbijen, nađena je hrpa smeća među kojim i ormar, zbog čega pretpostavlja da je unutra netko bespravno stanovao. Barem su mogli primiti poštu u doduše potpuno raspadnuti poštanski sandčić na vratima.

Tristo metara dalje na broju 56 iste ulice iznajmljuje se drugi državni poslovni prostor veličine 92,55 kvadrata za koji početna cijena najma iznosi 777,42 eura + PDV. Ovdje se već i prije otvaranja okupilo desetak ljudi koji su provirivali unutra i nestrpljivo čekali ulazak u bivši prostor Kemoboje. Nakon otvaranja vrata kreće detaljno proučavanje prostora, oni koji su došli u paru šapuću jedni drugima što valja i ne valja, kao da ne žele da i netko drugi uoči prednosti i mane prostora.

image

Poslovni prostor u Tratinskoj

Jutarnji

- Oprostite, koliko je pričuva? Voda? Na što je grijanje? Koliko je velik izložbeni prostor, a koliko spremište s WC-om? - krenula su pljuštati pitanja na koja je službenik smireno odgovarao i ponavljao odgovore po pedeseti put.

Potencijalni zakupnici fotografiraju, snimaju, telefoniraju, kuckaju po prozorima i radijatorima, zapisuju uočeno u bilježnice i mobitele. Vidi se da imaju iskustva i da znaju gdje gledati, ne smetaju im grafiti na prozorima, ogromne crne fleke na zidovima niti tri prsta prašine u kupaonici. Čuo se udarac kad se neki mladić penjao na stalažu pokušavajući vidjeti što je u kutu zida. Konačno smo i mi podigli pogled i uočili ogromno vlažno područje na stropu spremišta - lociran je jedan od većih problema ovog prostora.

Novi dan, novi šokovi. Za 156 kvadrata prizemlja i 50 podruma u Martićevoj 13 početna cijena najma iznosi 1.954 eura, 31 cent i PDV. Ovaj dio iznad zemlje bio je pun zainteresiranih najmoprimaca, ipak nakon razgledavanja prostora čiji su zidovi ukrašeni grafitima s kojih otpada boja i rupama na stropu priličnog promjera - početni entuzijazam je pao.

image

Poslovni prostor u Martićevoj ulici

Jutarnji

Međusobno komentiraju da se za te novce mogu naći privatni prostori za najam koji su odmah spremni za korištenje. Kako je otkrio službenik, ovaj je prostor u državnom posjedu već 7-8 godina, a prije toga se koristio za skladištenje. Jedan od razgledatelja dobacuje kako je prije sto godina tu bila trgovina i od tad propada.

- Struja će biti u funkciji do primopredaje, nema vode ni odvodnje, podrum je vlažan jer s parkinga ulazi voda i pričuva je euro po kvadratu. S predstavnikom stanara i upraviteljem dogovaramo da se iskopa dio koji vlaži i da se napravi hidroizolacija, no ne mogu garantirati da će to biti napravljeno, rekao je službenik.

Bez vode, osim ove u podrumu, i s nužnošću velikih ulaganja da bi prostor uopće bio upotrebljiv smanjio se broj zainteresiranih. Kad se u računicu ubroje pričuva i najam, cijena iznosi vrtoglavih 2.160 eura, bez poreza na dodatnu vrijednost što je rijetko tko spreman izdvojiti. Ipak posjetitelji lokacije klade se među sobom da će se prostor iznajmiti.

image

Poslovni prostor u Vlaškoj

Jutarnji

Velika navala bila je i u bivšem prostoru Svijeta vina na adresi Vlaška 25 gdje se pedesetak kvadrata prostora iznajmljuje za nešto više od 900 eura + PDV. Konačno neki prostor koji ne izgleda kao da stoji napušten od raspada bivše države, ali nema sanitarni čvor. Dakle, vinoteka koja je ranije tamo poslovala uopće nije imala WC. Posvuda su natpisi koji upućuju na to da će sve stvari koje su ondje ostale biti uklonjene iz prostora nakon sklapanja ugovora s "najpovoljnijim ponuditeljem".

Jednako pristojno izgledao je i bivši frizerski salon Mari‘a na adresi Ilica 188 čija je veličina 48 kvadrata, a početna cijena najma 523,20 eura i PDV. Dakle, nešto manje od 11 eura po kvadratu u širem centru Zagreba, dok pričuva iznosi podnoišljivih 40 centi po kvadratu. Poslovni prostor koji se nalazi točno na tramvajskoj stanici Slovenska imao je ravno nula posjetitelja od 11:45 do 12:15 koliko je trajalo razgledavanje.

image

Poslovni prostor, Ilica 188

Jutarnji

Službenik se raspitivao što bismo radili u prostoru, pokazao nam je sve instalacije, plinske peći, objasnio da prostor ima struju i vodu. - Jedino, znate, moguće je da bi u dimnjak morali stavljati cijev za kondenzaciju što biste trebali sami platiti ili se možete grijati na struju, rekao je i zatim objasnio da bi se vanjska jedinica klime mogla postaviti u pretprostor jer na pročelje zgrade ne smije.

Ovaj prostor država je preuzela prije nekoliko mjeseci, prema riječima službenika, zbog čega je i dalje u dobrom stanju. Objasnio je da prostore ne sređuju jer ne znaju tko će ih unajmiti niti za što će se koristiti, a kao glavni argument za najam državne imovine naveo je to što se potpisuje ugovor na 10 godina dok privatnik može izbaciti najmoprimca u bilo kojem trenutku iz svog prostora.

Posljednji poslovni prostor koji smo pogledali nalazi se u Prilazu Gjure Deželića na kućnom broju 79. Za površinu od malenih 21,21 kvadrata, država traži početni iznos od 231,19 eura + PDV. Potpuno prazan prostor napuklih zidova s ponekom cijevi zaostale instalacije i par žica koje vise sa stropa privukao je čak jednog zainteresiranog najmoprimca koji je još jednom detaljno premjerio prostor.

image

Poslovni prostor u Prilazu Gjure Deželića

Jutarnji

- Znate tu vam je prije 20-30 godina Tuđmanov sin Stjepan imao lokal, a iza njega apartmane. Ne znam je li išta nakon toga bilo u prostoru, već dugo stoji prazno - rekao je.

Sretnici koji sad pobjede na natječaju u prostor će moći ući početkom devetog mjeseca, prema tvrdnjama jednog od službenika. S obzirom na to da se unajmljeni prostor trebaju osposobiti za rad u samo tri mjeseca, neki će imati pune ruke posla pogotovo ako su prostore procijenili na temelju fotografija objavljenih na internetskim stranicama Državnih nekretnina koje su fotografirane iz najboljih mogućih kutova.

Koliko ih ima?

Kako stoji na stranicama Državnih nekretnina, Republika Hrvatska vlasnik je više od 7000 nekretnina od kojih su četvrtina, odnosno njih oko 1.700, poslovni prostori. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predalo ih je na upravljanje Državnim nekretninama.

U prvom kvartalu 2023. godine provedena su dva natječaja na kojima je ponuđen 41 poslovni prostor u 6 gradova, a prošlogodišnji rezultati ukazuju na to da je prosječna uspješnost veća od 70 posto. Kriteriji koji određuju cijenu početne najamnine su veličina prostora, lokacija unutar zone i iznos najviše zakupnine prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Ponuditelj koji ponudi najviši iznos sklapa ugovor o zakupu poslovnog prostora i mora u roku od tri mjeseca staviti poslovni prostor u funkciju za djelatnost koja je dogovorena ugovorom. Prvi mjesec u prostoru ne mora platiti zakupninu jer se računa da je taj mjesec osposobljavao poslovni prostor za rad, ali za samu prijavu na natječaj mora uplatiti jamčevinu u iznosu od tri početne najamnine koja se vraća onima koji ne dobiju prostor.

image

Poslovni prostor, Ilica 55

Jutarnji
image

Poslovni prostor na Britancu

Jutarnji
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:14