DOPIS DEKANU

VLAHO OREPIĆ SE POSUO PEPELOM 'Ispričavam se zbog racije u poznatom studentskom klubu, policija nije smjela onako postupiti'

 YouTube, Hanza Media

Ministar unutarnjih poslova, Mostov Vlaho Orepić, ispričao se zbog policijske racije u poznatom studentskom klubu KSET te najavio dolazak na ponovljeni koncert kada bude održan.


Orepić u svom dopisu, koji je poslao dekanu Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mislavu Grgiću, navodi kako nisu postojali formalni uvjeti za postupanje policije u KSET-u jer je time prekršena autonomija Sveučilišta, te se zbog toga ispričava.


“S time će biti upoznat čelnik Policijske uprave zagrebačke kako se propust ne bi ponovio te kako bi se utvrdila narav i težina počinjene povrede u konkretnom slučaju”, navodi Orepić u svom dopisu.


Naime, člankom 55. Zakona o znanstvenoj djelatnosi i visokom obrazovanju jamči se autonomija, nepovredivost sveučilišta i njegova prostora, a Klub studenata elektrotehnike djeluje u prostoru unajmljenom od FER-a. Nadležna tijela na prostoru sveučilišta mogu djelovati samo uz suglasnot čelnika, prema odluci suda ili ako postoji neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi ili za imovinu.


A to u ovom slučaju nije ispunjeno.


Istodobno, Orepić moli dekana Grgića da u suradnji s policijom i drugim državnim tijelima pokuša pronaći rješenje za održavanje javnog reda i mira, te osiguranje uvjeta za rad studentske udruge. Naime, u 2015. i 2016. policija je primila više dojava o buci i galami koja dopire iz KSET-a. Prošle je godine protiv voditelja Kluba izdano pet prekršajnih naloga, te tri optužna prijedloga, a u ovoj godini jedan optužni prijedlog i devet prekršajnih naloga. Ispred Kluba policija je u 2015. imala čak 101 intervenciju, a u ovoj godini 67.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:58