KONTAMINIRANI FEKALIJAMA

'VODA UŽASNO SMRDI, NIJE NI ZA PIĆE NITI ZA TUŠIRANJE, A BROJNI STRANI GOSTI NAM I DALJE OTKAZUJU' Bijes u našem elitnom turističkom središtu

 
 CROPIX

U četvrtak predvečer ponovno je uspostavljena opskrba vodom u 40-ak kućanstava i stanova u dijelu ulice Blata i u Prvićkoj ulici u Vodicama, a koja je, kao što je poznato, bila obustavljena četiri dana zbog prodora fekalija u vodoopskrbni sustav tog područja. Istodobno, policija je započela istragu cijelog slučaja.

Voda je ponovno potekla slavinama, nakon što su djelatnici šibenskog Vodovoda obavili temeljito ispiranje i dezinfekciju klorom vodoopskrbnog cjevovoda kontaminiranog fekalijama. Međutim, to nije donijelo olakšanje tamošnjim stanovnicima, čije su apartmane zbog ovog nezapamćenog skandala napustili brojni strani turisti.

Nije ni za tuširanje

- Ne želimo i ne možemo koristiti vodu ni za piće, ni za tuširanje jer su nam ostale kontaminirane kućne vodovodne instalacije. Voda i dalje smrdi. Konzumiranjem ovakve vode i dalje bi bilo ugroženo zdravlje svih nas. Jedino moguće rješenje je da se sva kućanstva spoje na drugi vodoopskrbni cjevovod. Iz apartmana su nam otišli gosti iz Austrije, a gosti koji su nam trebali doći otkazali su rezervaciju. A tako je i kod susjeda - rekla nam je Marija Juras, vlasnica kuće u Prvićkoj 11.

Podsjetimo, šibenski je Vodovod utvrdio da je uzrok onečišćenja vodoopskrbnog sustava fekalijama nelegalna bušotina koju je tijekom gradnje stambene zgrade na adresi Prvićka bb, investitor i izvođač radova neovlašteno spojio na glavni vodovodni cjevovod. Kako je time počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, Vodovod je protiv počinitelja - investitora i izvođača radova podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi.

Nezakonita gradnja

- Ovom stambenom izgradnjom nezakonito se zahvatilo 2,5 metra širine kanala oborinskih voda, koje su davno sagradili naši stari Vodičani, a koji je u vlasništvu Hrvatskih voda. Na ovo nezakonite radnje već prije dvije godine upozoravali smo Grad Vodice, Vodovod i Hrvatske vode, a nitko nije reagirao, već su samo prebacivali odgovornost jedni na druge. Političke vladajuće strukture preko relevantnih institucija omogućili su im dozvole za nesmetanu gradnju - ogorčena je Marija Juras.

Dodala je kako ulični odbor ‘Prvićke’ priprema tužbu protiv investitora i izvođača radova, institucija koje su suodgovorne za zagađenje, ali i zbog velike financijske štete nastale prijevremenim odlaskom gostiju i otkazima rezerviranog smještaja.

“Nitko od turista nije napustio grad”

U priopćenju objavljenom na službenom gradskom portalu, gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić izrazila je svoje žaljenje što je došlo do onečišćenja vode te se ispričala stanovnicima i njihovim gostima.

- Vodovod i odvodnja uspjela je sanirati kvar i ukloniti štetu te sva kućanstva imaju vodu. Ona je za higijenske potrebe dok se njezina konzumacija ne preporučuje prije nego li prođu 72 sata - navodi gradonačelnica. Na kraju priopćenja Tomić je ustvrdila da nitko zbog zdravstvenih tegoba nije zatražio medicinsku pomoć te kako nijedan gost nije napustio smještaj zbog zagađene vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:45