OD IZVORA DO MORA

Volonteri i članovi udruga iz Duge Rese po treći put sudjeluju u akciji prikupljanja ambalažnog otpada

Pobjede li, nagradu će iskoristiti za sadnju 45 stabala na pet lokacija šireg urbanog područja, s posebnim naglaskom na dječja igrališta

Od izvora do mora - Duga Resa

Treću godinu u nizu u ekološkom projektu Od izvora do mora sudjeluje i grad Duga Resa. Akciju čišćenja okoliša od ambalažnog otpada, koji su u njemu ostavili neodgovorni sugrađani, podržalo je 70-ak volontera i članova udruga s područja tog grada u Karlovačkoj županiji. Najbrojniji su bili članovi udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Podružnica Karlovačke županije. U akciji čišćenja sudjelovali su članovi društva Naša djeca Jozefina, Matica umirovljenika Duga Resa, Odred izviđača Spider, HPD Vinica Duga Resa te Dobrovoljna vatrogasna društva Belavići i Stara Sela.

U svega nekoliko sati entuzijastični volonteri obavili su veliki posao - očistili su lokaciju uz rijeku Mrežnicu od Amfiteatra do kupališta, površinu uz državnu cestu u Dugarešćini i tri kilometara dug put kroz šumu koji se proteže od Duge Rese do kapelice Svetog Duha u Gršćakima.

image

Od izvora do mora - Duga Resa

Coca-cola/

“Svim sudionicima veliko hvala na sudjelovanju u ovoj eko akciji koja je od velike važnosti za naš mali grad sa željom da se vidimo i sljedeće godine”, poručuju iz Duge Rese.

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine se kao partner pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Cilj projekta je promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje ambalažnog otpada, a od prošle godine i pružanje potpore urbanom pošumljavanju - sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka.

image

Od izvora do mora - Duga Resa

Coca-cola/

Ovu vrijednu inicijativu prepoznalo je 30 hrvatskih gradova koji se bore za titulu najboljeg u tri kategorije - mali, srednji i veliki grad - i nagradu od 15 tisuća eura koju će iskoristiti za nove sadnice drveća.

Grad Duga Resa se u kategoriji srednjih gradova natječe s još sedam gradova, a nagradu bi iskoristili za sadnju 45 stabala na pet lokacija šireg urbanog područja, s posebnim naglaskom na one na kojima se nalaze dječja igrališta.

“Stabla pročišćavaju zrak, stvaraju hlad i smanjuju temperaturu, potiču bioraznolikost te se stvaraju uvjeti za poticanje na aktivnost i jačanje svijesti o okolišu i narušenom ekosustavu kroz društveno potaknute sadnje stabala”, naglašavaju iz tog grada na rijeci Mrežnici.

image

Od izvora do mora - Duga Resa

Coca-cola/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 17:33