INTERVJU - TONĆI LAZIBAT

Vraćamo se starom modelu studiranja jer to traži tržište rada

 Buljubašić/CROPIX

Ekonomski fakultet u Zagrebu od jeseni prelazi na integrirani model studiranja: na dva studija - ekonomija i poslovna ekonomija - ukida se preddiplomska razina, a time i dolazak do diplome prvostupnika.

Kritičari modela tvrde da je riječ o napuštanju bolonjskog procesa, no postojeća zakonska rješenja priznaju integrirani model, koji je podržao Senat Sveučilišta i Nacionalno vijeće za znanost. Inicijator promjene je Tonći Lazibat, bivši dekan Ekonomije i sadašnji prorektor za poslovanje.

Zašto ste se odlučili za promjenu modela studiranja?

- Deset je godina od implementacije bolonje i vrijeme je za poboljšanja. Na temelju naših iskustava i razgovora sa studentima i poslodavcima došli smo do zaključka da treba integrirati akademske studije ekonomije i poslovne ekonomije.

Kritičari tvrde da je ovo napuštanje bolonje.

- Ne radi se o napuštanju bolonje jer u Europi i svijetu među zemljama koje su potpisale Bolonjsku deklaraciju postoje različiti modeli - 3 plus 2, 4 plus 1, 5 plus 0, čak i 4 plus 2. Različitosti proizlaze zbog strukture gospodarstva, strukture tržišta rada, tradicije. Pokazalo se da naše tržište rada jednostavno ne prepoznaje sveučilištne prvostupnike.

Nije li tu krivnja i na fakultetima?

- Ne treba tražiti krivca, naprosto smo prenaglo ušli u taj proces, a da nismo upoznali sve dionike o novinama koje donosi bolonja.

Zašto bi danas bilo potrebno ekonomiju studirati pet godina?

- S obzirom na nove tehnolgije, tehnološki progres, veći fundus znanja, kao što je to i u drugim strukama, produljio se rok za stjecanje akademske kompetencije na diplomskoj razini studija ekonomije.

Vjerujete da će se studenti lakše zapošljavati?

- Poslodavci će sada imati jasnu distinkciju između sveučilišnih i stručnih studija eknomije, zbog čega vjerujem da je odgovor na vaše pitanje pozitivan. Naše je tržište naviklo na tradicionalni model studiranja i zato mu se vraćamo, mada to ne znači odmak od bolonje.

Najvažnije je da se skrati studiranje

Kako će se na studente odraziti uvođenje novih studija?

- To je najvažnija stvar jer im se zapravo skraćuje studiranje. Oname tko je odabrao sveučilšnu vertikalu cilj je postati magistar ekonomije, a ne prvostupnik. Dosad se nakon četvrte godine studija student morao ponovo kandidrati da bi upisao diplomski studij, tako da je model 4 plus 1 zapravo ispadao šest do sedam godina studiranja, a ne pet.

Ekonomski fakultet će profitirati uvođenjem novoga modela?

- To nema veze s financijskom stranom. Najvažnije je da se planira skraćenje studija, a što je kraći period studiranja, to je jeftinije za državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:38