SPOR

Vrdoljak: 'Hrvatska će MOL-u ponuditi novi dioničarski ugovor za Inu'

 Davor Pongračić/CROPIX

Hrvatska će ponuditi mađarskoj energetskoj grupi MOL novi dioničarski ugovor za Inu, najavio je u utorak u razgovoru za Reuters hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Pripremili smo prijedlog novog dioničarskog ugovora", kazao je Vrdoljak, dodajući da će prijedlog biti poslan MOL-u "vrlo skoro".

Nije naveo detalje ugovora.

MOL je vlasnik nešto manje od 49 posto Ine, a hrvatska Vlada kontrolira gotovo 45 posto, podsjeća Reuters, napominjući da se dva najveća Inina dioničara već nekoliko godina spore oko upravljačkih prava i budućeg razvoja jedne od najvećih hrvatskih kompanija.

Dvije su strane 2013. počele pregovore kako bi riješile sporna pitanja. Posljednji krug pregovora održan je prije 10 mjeseci pregovora ali nije postignut nikakav napredak.

Zagreb želi više utjecaja u donošenju odluka o Ini, a MOL želi zadržati upravljačka prava. Iz mađarske su kompanije svojedobno poručili i da su spremni prodati udio u hrvatskoj kompaniji ako ne bude postignut sporazum. Nije vjerojatno da će se to dogoditi prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj koji bi trebali biti održani najkasnije u veljači iduće godine, napominje Reuters.

Agencija podsjeća kako hrvatska strana tvrdi da MOL de facto upravlja Inom kao da je njezin većinski vlasnik, dok se u MOL-u pak žale da hrvatska birokracija i lokalni politički interesi koče ulaganja u Inu.

Podsjeća također i da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u zatvoru zbog uzimanja mita od MOL-a u zamjenu za dominantnu ulogu u Ini, a Hrvatska u odsutnosti sudi i predsjedniku upravnog odbora mađarske kompanije Zsoltu Hernadiju.

U razgovoru za Reuters ministar Vrdoljak najavljuje i da će Hrvatska – vjerojatno u lipnju - potpisati ugovore o koncesijama za istraživanje nafte i plina u srednjem i južnom Jadranu.

"Željeli smo da prije potpisivanja budu kompletirani svi detalji studije o zaštiti okoliša", napomenuo je hrvatski ministar.

U siječnju je Hrvatska dodijelila 10 koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu ali je projekt naišao na žestoke kritike među aktivistima za zaštitu okoliša koji tvrde da bi mogao ugroziti turizam, generator gotovo 20 posto hrvatskog BDP-a, navodi Reuters.

"Zasigurno nema opasnosti za turizam. Već imamo (plinske) platforme u sjevernom Jadranu gdje turizam cvjeta", poručuje Vrdoljak.

Hrvatska je Vlada načelno poručila i da planira ove godine ponuditi ulagačima na tržištu 25 posto udjela u državnom elektroenergetskom poduzeću HEP, ali Vrdoljak napominje da vremenski raspored za taj plan tek treba biti utvrđen.

"Želimo HEP pretvoriti u jakog regionalnog igrača i zato je važno odabrati najbolji trenutak, a ne žuriti", pojasnio je.

"Konzultanti pripremaju osnovu za donošenje odluke ali trenutno ne mogu reći kada će biti gotovi", rekao je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:51